ŠTO JE OTKRILA PRAVOSUDNA INSPEKCIJA NA SUDOVIMA U ZLATARU I VARAŽDINU: EVO ŠTO KAŽE ODVJETNICA OBITELJI JEDNOG POSVOJITELJSKOG PARA

ŠTO JE OTKRILA PRAVOSUDNA INSPEKCIJA NA SUDOVIMA U ZLATARU I VARAŽDINU: EVO ŠTO KAŽE ODVJETNICA OBITELJI JEDNOG POSVOJITELJSKOG PARA

Dok Hrvate u Zambiji čekaju nova ročišta, u Hrvatskoj je napokon napravljen iskorak u istrazi. Pravosudna inspekcija otišla je provjeriti što su radili sudovi u Varaždinu i Zlataru koji su i priznali sudske odluke iz Demokratske Republike Kongo. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je i s odvjetnicom obitelji jednog uhićenog para.

Dok u Zambiji hrvatski državljani čekaju postupak zbog optužbi da su pokušali trgovati djecom, u Hrvatskoj je na teren izašla pravosudna inspekcija. Inspektori su bili u Varaždinu, a stigli su i na sud u Zlataru. Na ta dva mjesta potvrdili su odluke za osmero Hrvata koji su uhićeni u Zambiji potvrdili četiri odluke o posvojenju iz Demokratske Republike Kongo (DRK). Inspekcija nije našla nepravilnosti, piše dnevnik.hr.

“Sucima su se predmeti dodjeljivali sukladno godišnjem rasporedu poslova i to onim sucima koji su bili raspoređeni za rad na izvanparničnim predmetima. Nije točno da je u svim predmetima odlučivao jedan sudac”, rekla je Aleksandra Leljak, glasnogovornica Općinskog suda u Zlataru.

Ostaje nejasno zašto se trećina posvojitelja u posljednjih pet godina odlučila za Zlatar, čak i oni s prebivalištem u Zagrebu. – “Ja bih naglasila da Općinski sud u Zlataru nije, kao što se u zadnje vrijeme po medijima govori, neki mali sud, nego je to sud nadležan za područje cijele Krapinsko-zagorske županije. To znači da u cijeloj županiji niti nema drugog suda”, rekla je Ljeljak.

Državni tajnik Josip Salapić srijedu je u Saboru rekao da je sud u Zlataru bio na dobrom glasu zbog brzog rješavanja postupaka. – “Pa su, sukladno Zakonu o međunarodnom privatnom pravu, posvojitelji išli na taj sud i druge općinske sudove jer su na to imali pravo”, rekao je Salapić. Ubuduće, najavio je, to neće moći jer će se mijenjati pravila.

Odvjetnica o uhićenim Hrvatima

Na suce koji nisu posumnjali u vjerodostojnost dokumenata iz DRK-a podsjeća i Sandra Marković, odvjetnica obitelji jednog posvojiteljskog para koji je uhićen u Zambiji. “Nisu niti naši posvojitelji stoga morali posumnjati u to što se u Hrvatskoj dokumentiralo, a pogotovo ne u odluku naših sudova”, rekla je.

O postupku u Zambiji šute i članovi obitelji.

“Bilo kakvi komentari u odnosu na sam postupak u Zambiji su nedopušteni, ne bi bili profesionalni i svakako ne bi bili u korist posvojitelja koji su u Zambiji u toj poziciji”, rekla je Marković. “U ovom trenutku doista obitelj snosi sve troškove i nema nikakvih naznaka, barem koliko znamo, da bi država sudjelovala u troškovima”, dodala je.

Cijeli slučaj provjerava USKOK, iz kojeg je stigla štura izjava: “…ovaj Ured u predmetnom slučaju provodi izvide u suradnji s PNUSKOK-om.” Što se događalo u mogućem lancu posvojenja iz pravno nesigurnog DRK-a? Što su radili sudovi i druge institucije, a što posvojitelji? Ima li naznaka organiziranog kriminala? Na ta pitanja tek treba pronaći odgovor, piše dnevnik.hr.