Ministrica o uhićenju njezinog pomoćnika: ‘Ja sam zapravo spriječila pokušaj prijevare. Zgrožena sam…‘

Ministrica o uhićenju njezinog pomoćnika: ‘Ja sam zapravo spriječila pokušaj prijevare. Zgrožena sam…‘

‘EPPO je rekao u prvom priopćenju rekao da su za 3D snimanja korištena europska sredstva, a to nije točno‘, navela je ministrica kulture

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor s Geodetskog fakulteta, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu za medije.

“Izašlo je priopćenje, naš kolega Trupković je očito osumnjičen za suradnji na Geodetskom fakultetu. Neću se na to osvrtati, nemam ta saznanja. Ono na što se mogu osvrnuti je postupanje ministarstva, svi mehanizmi kontrole u ministarstvu su funkcionirali, to je potvrđeno od EPPO-a, s obzirom na je spriječena šteta i isplata 3,2 mil. eura”, kazala je, prenosi N1.

“U ministarstvo je napravljeno sve kako je i trebalo”, dodala je.

“Važno mi je da slučaj ide prema kraju. Vidi se iz priopćenja, sve što se na teret stavljalo ministarstvu, vidi se da smo mi spriječili da se dogodi šteta i to mi je važno zbog mojih kolega”, ustvrdila je.

Teško mi je vjerovati da jedan od kolega uključen u ovakvo nešto, ali ako je, za to će odgovarati, navela je.

“EPPO je rekao u prvom priopćenju rekao da su za 3D snimanja korištena europska sredstva, a to nije točno. Iz današnjeg priopćenja je jasno da smo mi bili u pravu”, kazala je.

Na pitanje u kakvom je položaju sada ona kao ministrica, kazala je:

“I ovo priopćenje kaže da ministarstvo i ja kao čelna osoba, mi smo uočili pokušaj prevare i spriječili ga. Moje izjave su konzistentne cijelo vrijeme”, navodi Obuljen Koržinek.

“Ni premijer ni ja nismo sporili treba li ovo istražiti ili ne, ali smo upozoravali netočnu tvrdnju da se ovdje radi o europskim sredstvima”, rekla je Obuljen.

“Ja sam tada donijela odluku da se prekinu isplate, to pokazuje da smo napravili sve ono što smo trebali. To sam svaki put rekla, da dok su izvidi… Nisam dosad javno rekla da smo spriječili isplatu 3,2 mil. eura jer su bili izvidi. Danas to nakon priopćenja mogu javno reći. Spriječili smo štetu za ministarstvo i državni proračun. Bilo mi je teško što o nekim stvarima nisam mogla govoriti”, kazala je.

“Ako je bilo tko pokušao zloupotrijebiti situaciju krize i potresa, taj treba odgovarati a ne Ministarstvo i deseci mojih kolega, koji su riskirajući svoje zdravlje i živote sudjelovali u obnovi”, rekla je, prenosi N1.

“Mi smo platili 19 milijuna, s tim smo zaključili plaćanje i tu se vidi ukupni broj kvadratnih metara i cijena, uvjerena sam da će taj dio kad preuzmu vještaci da će utvrditi, a ja sam uvjerena da ništa nije preplaćeno”, dodala je.

“Oni sumnjaju, iz onog što sam pročitala, da su neka snimanja vršena i plaćana Fondom solidarnosti koja su prethodno plaćena nac sredstvima, iz mog razumijevanja zato se spominje Fond solidarnost. Iz onog što smo provjerili, nigdje nije bilo istih snimanja, istih snimki. U nekim slučajevima je bilo dosnimavanja. Mi smo npr. snimili krovove, vijence, pročelja… a da su na tim zgradama kasnije rađena tlocrtna snimanja. Nigdje nije bilo duplog snimanja iz onog što smo mi vidjeli, ali tu su tijela koja to istražuju.

Nedvojbeno smo potvrdili i dostavili podatke da je ovaj ugovor 19 mil. kuna koje smo platili, da je to plaćeno iz državnog proračuna, to je ono što smo tvrdili otpočetka. Ni u jednom trenutku ni ja ni premijer nismo osporavali kojem god tijelu progona da istraže, dapače – pozivali smo ih, ali ono na što smo bili dužni reagirati – ako neko stavi u priopćenje da je plaćeno europskim sredstvima, naša je dužnost reći da nije”, navela je Obuljen Koržinek.

“Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a. Ne, ne, ne, ne, ne, ne…”, odgovorila je ministrica na navode novinara da su to činili i ministrica i predsjednik Vlade.

“Za mene je bilo ključno da su mehanizmi kontrole u ministarstvu funkcionirali. O puno toga nisam mogla govoriti dok su trajali izvidi”, ponovila je pa upitana o narednim koracima kazala:

“Moram vidjeti s Tajništvom, prije sat vremena sam saznala da je uhićen, ne znam, zaista, prvi put se nalazim u takvoj situaciji, on je zaposlenik ministarstva 20 godina, bio je na nizu funkcija… On je došao za vrijeme ministra Hasanbegovića tu…”, rekla je.

Na pitanje postoji li zapovjedna i politička odgovornost ministrice, kazala je:

“Ja sam odgovorna za to da kad sam upozorena da sam spriječila daljnja plaćanja, da sam naložila da se sve to provjeri i da nije nastao trošak. Zgrožena sam s ovim što mu se stavlja na teret, ali to je njegova osobna odgovornost i ja za to ne mogu odgovarati”, navela je ministrica. “Moja odgovornost je da se spriječila šteta.”

“Naš posao zadnje tri godine je besprijekoran i zato se danas loše osjećam, da je jedan kolega bacio sjenu na sve što su moje kolege radili tri godine, bez godišnjih i vikenda”, kazala je, navodeći da poštuje presumpciju nevinosti.

“Mi smo u najboljoj vjeri dogovorili posao s javnom institucijom, s fakultetom, i ne možete sumnjati da bi netko takvu situaciju zloupotrijebio. Kad smo u 4. izvješću vidjeli neke problematične situacije, ja sam upozorena… Spriječili smo daljnji trošak, nikakvog krimena nema na ministarstvu kulture. Ako je zaposlenik zloupotrijebio položaj, on će odgovarati”, kazala je Obuljen Koržinek.

Kaže da je osjetila olakšanje zbog današnjeg priopćenja u kojem je naznačeno da su mehanizmi kontrole u ministarstvu kulture funkcionirali, prenosi N1.