RECEPT Najbolje tijesto za pizzu

RECEPT Najbolje tijesto za pizzu

Nije tajna da je pizza najomiljenija hrana za utjehu na svijetu. Svatko ima svoju omiljenu pizzeriju i dostavu pizze, ali ponekad rado i u svoja četiri zida pripremamo pizzu.

Kod kuće ipak možemo po svome – nadjev može biti sve što poželimo, a i tijesto možemo prilagoditi svome ukusu. No spomenuto tijesto za pizzu zna biti prava muka, a kako bi ti baš svaki put ispalo savršeno, Miss Gastro donosi recept i upute poznatog zagrebačkog majstora pizze…

Sve što je potrebno jest točno slijediti ove upute i tvoje tijesto za pizzu baš svaki put bit će – savršeno:

– 500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dva ‘kućna’ protvana.

– Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama).

– Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja.

– Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini.

– Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke ‘čisti’ oštrim brašnom.

– Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol.

– Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci.