Lederera ubio snajper, JNA nije dao da ga prebace na Rebro, a srpski ubojica se hvalio time…

Lederera ubio snajper, JNA nije dao da ga prebace na Rebro, a srpski ubojica se hvalio time…

Gordanu Ledereru su Tigrovi zaustavili krvarenje, sanirali rane, dali krv, no operaciju nisu mogli izvesti u sanitetu. U bolnici je čekala njegova majka, anesteziologinja. Ali nije dobila priliku da spasi sina…

Svakog 10. kolovoza moja kći Petra i ja samo gledamo na sat i čekamo da taj dan prođe. Vrijeme ne liječi rane, čovjek samo vremenom nauči živjeti, ispričala nam je prije nekoliko godina Ana Lederer, udovica televizijskog ratnog snimatelja Gordana Lederera. Prije 33 godine Domovinski rat uzeo joj je ljubav života i oca voljene kćeri. Lederer je neustrašivo, nošen snimateljskim i novinarskim instinktom, na bojištu kamerom snimao istinu o srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku i želio da ona dopre do cijelog svijeta.

Tog kobnog 10. kolovoza 1991. oko 17 sati Gordan Lederer pogođen je snajperskim hicem na Čukur brdu iznad Kostajnice. Dan-dva prije toga s 1. gardijskom brigadom Tigrovi bio je u akciji na Šupljem kamenu. Zadaća Tigrova bila je štititi komunikaciju Hrvatska Dubica – Hrvatska Kostajnica.