Dabro: DP ide s 12 potpisa; Bilek: Plenković će sa zastupnicima manjina imati dovoljan broj potpisa

Dabro: DP ide s 12 potpisa; Bilek: Plenković će sa zastupnicima manjina imati dovoljan broj potpisa


HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor o formiranju saborske većine, tri tjedna nakon održanih parlamentarnih izbora. Dogovorili su se i o strukturi buduće vlade, imena ministara još nisu poznata, no dogovor o resorima je tu. O tome kako će nova vlada funkcionirati i kakvu podršku će imati od nacionalnih manjina govorilo se u emisiji Otvoreno, voditelja i urednika Damira Smrtića.

Gosti su bili: Damir Habijan, HDZ; Josip Dabro, Domovinski pokret; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i Vladimir Bilek, izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, piše HRT.

– Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, kazao je Dabro.

Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

– Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo, prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12, rekao je Dabro.

Damir Habijan kazao je da će HDZ sutra na stranačkim tijelima proći sve ovo o čemu je danas bilo riječi i siguran je da će sve biti uredu.

– Mislim da treći put za redom prije svega pobijediti na izborima i treći put zaredom činiti vladajuću većinu u budućoj Vladi, mislim da možemo itekako biti zadovoljni, rekao je Habijan upitan jesu li u HDZ-u zadovoljni.

HDZ-ovih 61, 12 iz Domovinskog pokreta, čini 73, a koliko će potpisa dati zastupnici nacionalnih manjina, upitao je Vladimira Bileka Damir Smrtić.

– Evo, mi se u klubu nacionalnih manjina koordiniramo svakodnevno, imamo mogućnosti telefonske sjednice, a kao što smo rekli u izjavama nakon sastanka s gospodinom Plenkovićem, gdje smo stvarno nakon osam godina suradnje dobili i određene garancije oko daljnje programa, oko onog što će se i kako razgovarati s Domovinskim pokretom. Mi vidimo da to ide u određenom dobrom smjeru. Pa vam mogu reći da, bez obzira na ovih 12 iz Domovinskog pokreta, da će sa zastupnicima Kluba nacionalnih manjina gospodin Plenković imati dovoljan broj potpisa da može otići po mandat kao mandatar nove hrvatske Vlade. Tri sigurna, možda još dva. Evo, vidjet ćemo sve uskoro, kazao je Bile, piše HRT.