DP traži veće plaće ministara. “Neka me strijeljaju, ali provest ću to”

DP traži veće plaće ministara. “Neka me strijeljaju, ali provest ću to”

MARIO Radić, koji figurira kao stvarni šef Domovinskog pokreta, potvrdio je da će u pregovorima s HDZ-om tražiti i značajno povećanje plaće ministrima u novoj vladi. U toj vladi bi, prođu li pregovori HDZ-a i DP-a onako kako se očekuje, trebali sjediti ministri iz obje te stranke .Sam Radić kaže da je spreman ući u vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali za sve ostale traži znatno povećanje plaća, javlja 24sata.

“Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima”, rekao je Radić. Time je potvrdio informaciju da se u pregovorima s HDZ-om, Domovinski pokret zalaže za veće plaće dužnosnika i to ne samo ministara, nego i premijera i državnih tajnika.

Plaće ministara sada iznose od 2.300 do 2.800 eura, ovisno o broju djece, godinama staža i o tome jesu li i potpredsjednici vlade. Premijer Andrej Plenković s troje malodobne djece ima plaću 3.262 eura neto.

“Dobrog igrača mora se platiti”

Radić je potvrdio i da planira biti jedan od ministara u novoj vladi.

“Ja sam spreman raditi pro bono i odreći se plaće. Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno. Ali svim ostalim moraju rasti plaće. Ne bi ni Dinamo bio tako dobar da kupuje igrače u Sesvetama i niželigašima. Dobrog igrača se mora platiti, tako se mora platiti i dužnosnika”, rekao je Radić.

Vlada je prije godinu i pol već bila donijela zakonske izmjene kojima bi rasle plaće dužnosnicima, ali su na kraju od toga odustali bojeći se reakcije birača. Po tom prijedlogu, plaće su jednako rasle i saborskim zastupnicima i ministrima iako je odgovornost neusporedivo veća.

“Još radimo izračune za prijedlog. Ali po njemu će svakako manje rasti plaće saborskim zastupnicima nego dužnosnicima u Vladi upravo zbog ogromne razlike u obimu posla i odgovornosti”, zaključuje Radić., prenosi index.hr