Radić nakon sastanka HDZ-a i DP-a: “Imamo obrise parlamentarne većine, pregovori se nastavljaju sutra”

Radić nakon sastanka HDZ-a i DP-a: “Imamo obrise parlamentarne većine, pregovori se nastavljaju sutra”

Gotovo tri tjedna nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja HDZ i Domovinski pokret mogli bi obznaniti da su postigli dogovor vezan uz formiranje saborske većine, a to znači i da se bliži odlazak Andreja Plenkovića na Pantovčak po mandat za sastavljanje nove Vlade. No, pitanje je što će biti s nacionalnim manjinama.

 Završio je sastanak HDZ-a i Domovinskog pokretaMario Radić iz DP-a obratio se javnosti.

“Sigurno se na prvom sastanku ne može sve dogovoriti, neke stvari ćemo sutra  dogovarati. A hoćemo li dogovoriti, o tom potom. Nemam ja što biti optimističan ili ne. Idemo pričekati, gotovo je kada je stvarno gotovo”, kazao je Radić te dodao:

“Podudaramo se u 70, 80 posto programskih načela. Dogovor mora biti kompletan, sveobuhvatan, sutra ćemo krenuti. Ne bih govorio jesu li četiri ili nisu četiri resora. Mi smo stavove u nekim stvarima približili. Mislim da možemo biti optimistični. Imamo obrise nove parlamentarne većine”.

Nije jasna pozicija manjina i SDSS-a.

“Nemojte govoriti SDSS i manjine, to nije istoznačnost. SDSS je dobio možda dvadesetak posto glasova. Što se tiče manjinskih prava imamo slična razmišljanja. A nigdje u Ustavu ne piše da je SDSS manjina”, kazao je Radić pa naglasio:

“Jasno su vam Bilek i Milić ranije rekli tko će biti dio većine, a SDSS nije u tom dijelu. Mislim da sam vam dao odgovore na sva pitanja”.

“Srpska nacionalna manjina ima velika prava, imamo njihove pripadnike na svojim listama”, odogovorio je Radić na upit novinara o problemu DP-a sa SDSS-om, SNV-om i Novostima.

“Mislim da ta vrsta novina nije za financiranje novcem iz vlade. Novinari koji se bave istraživačkim radom, a ne pisanjem o manjinama, ne vidim zašto bi bili tako financirani”, zaključio je., javlja dnevnik.hr