Plenković na sastanku s manjincima….

Plenković na sastanku s manjincima….

Gotovo tri tjedna nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja HDZ i Domovinski pokret mogli bi obznaniti da su postigli dogovor vezan uz formiranje saborske većine, a to znači i da se bliži odlazak Andreja Plenkovića na Pantovčak po mandat za sastavljanje nove Vlade. No, pitanje je što će biti s nacionalnim manjinama.

U Banskim dvorima počeo je sastanak tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s osam zastupnika nacionalnih manjina oko njihove odluke o tome podržavaju li ga kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, hoće li i na koji način participirati u većini ili će se držati sa SDSS-om.

U Banske dvore su u utorak oko podneva stigli Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Iako su najavljivali kako će se prije toga njihov Klub sastati u Saboru, tamo nisu viđeni pa se ne zna jesu li se na kraju okupili tamo ili na nekoj drugoj lokaciji, a na Markovu trgu prije sastanka s HDZ-om nisu davali izjave.

U zgradu Vlade su kao dio pregovaračkog tima HDZ-a ušli i potpredsjednik tehničke Vlade Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te premijerov savjetnik Robert Kopal koji je ubrzo izišao iz zgrade. Manjinci će na ovom sastanku predsjednika HDZ-a i tehničkog premijera Andreja Plenkovića izvijestiti ima li njihovu podršku kao mandatar za sastavljanje nove Vlade. Ključno pitanje je i hoće li sudjelovati, kao prethodnih osam godina, u parlamentarnoj većini s obzirom na to da je glavni uvjet Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora s HDZ-om, da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partner većine., piše dnevnik.hr