Ključni čovjek za većinu: “Da, imam ovlasti potpisati Plenkoviću”

Ključni čovjek za većinu: “Da, imam ovlasti potpisati Plenkoviću”

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a gdje se razgovaralo o pregovorima za sastavljanje vlade. Izvor iz HDZ-a za Jutarnji list kaže kako će nova vlada imati podršku između 80 i 83 zastupnika, ovisno o tome hoće li u toj većini biti i troje zastupnika SDSS-a.

“Potpuno je jasno kako ćemo formirati novu parlamentarnu većinu i da ćemo imati podršku potrebnih 76 zastupnika. Na kraju ćemo imati podršku između 80 i 83 zastupnika, ovisno o tome hoće li u toj većini biti i troje zastupnika SDSS-a”, tvrdi izvor iz vladajuće stranke dan uoči sutrašnje nove runde pregovora, prvo s osam zastupnika nacionalnih manjina, a potom s pregovaračima Domovinskog pokreta.

Iako sugovornik za Jutarnji list nije želio nabrajati imena zastupnika na čiju podršku HDZ računa, čini se da uz 61 zastupnika izabranih na listi HDZ-a i trinaestoro s liste DP-a, računa i na Vesnu Vučemilović, koja je dala ostavku na sve dužnosti u Hrvatskim suverenistima zbog neslaganja s odlukom predsjednika stranke da se ne koalira s HDZ-om, te na zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa.

Naime, dok su drugi zastupnici nacionalnih manjina ponavljali kako će i dalje nastupati kao blok i da će odluku o (ne)ulasku u novu saborsku većinu i Vladu donijeti zajednički, Jankovics se danas nije zaklinjao u manjinsko “bratstvo i jedinstvo”.

“Ja imam mandat potpisati Andreju Plenkoviću za mandatara. To nije sporno, jer vam mogu potvrditi da je nacionalno predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (na čijoj je listi izabran u Sabor, nap. a.) donijelo odluku kojom Plenkoviću dajemo potporu da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade”, rekao je Jankovics.