Ključni tjedan za sastavljanje parlamentarne većine !

Ključni tjedan za sastavljanje parlamentarne većine !

Prošlo je dvanaest dana od parlamentarnih izbora, a dogovora o vladi još uvijek nema. U ponedjeljak se nastavlja nova runda odvojenih pregovora Domovinskog pokreta sa SDP-om i HDZ-om.

Ukoliko bi došlo do tog dogovora između HDZ-a i DP-a, s glasom Vesne Vučemilović imali bi 75 ruku i do 76 bi im nedostajao jedan glas. Ranije se spekuliralo da bi to mogao biti upravo Dario Zurovec.

Ključni događaji:

  • Domovinski pokret nastavlja pregovore s HDZ-om
  • Zurovca pitali bi li podržao HDZ, on uzvratio: “Vjerojatno ne bih bio za HDZ”
  • Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) podržat će HDZ? Prijeti joj izbacivanje iz stranke
  • Domovinski pokret u ponedjeljak razgovara i sa SDP-om
  • Raskol u Mostu

Dabro: Ovaj tjedan sigurno ćemo imati…

Upitan jesu li ovaj tjedan tvrđe pregovaračke pozicije nego prošli, Josip Darbo iz DP-a odgovorio je kako se gordijski čvor mora raspetljati.

“Ja ne bih rekao da su tvrđe. Mi smo sa svima razgovarali jednako mekano i tvrdo. Razgovaramo kao ljudi, moramo raspetljati gordijski čvor, to građani očekuju od nas. Vjerujem da se bez nas ne može sastaviti Vlada ni lijevog ni desnog bloka. Sigurno ćemo ovaj tjedan imati obrise rješenja”, zaključio je.

Jakšić: Ne očekujem nove izbore

Upitan je li moguće ponavljanje izbora, odgovorio je kako to ne očekuje jer uvijek postoje prebjezi. “Nove izbore iskreno ne očekujem. Povijest hrvatske politike nam govori da se uvijek pojavi nekoliko ruku koja je spremna spasiti vladajuću većinu, pogotovo ako je HDZ-ova”, rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

Prisjetio se primjera Bandićevih ruku. “Kad bismo gledali što smo pričali i radili u protekle četiri godine, tada bi omjer za formiranje antikorupcijske većine u Saboru bio 100 prema nula upravo za takvu većinu”, istaknuo je.

Vjerojatno smo još uvijek na 50-50, naglasio je.

Bartulica rame uz rame s Orbanom

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta sudjelovao je na konzervativnom skupu koji je organizirao Centar za temeljna prava CPAC Mađarska u Budimpešti.

“Nije dovoljna samo politička pobjeda nad radikalnom i globalističkom ljevicom, potrebna nam je i pobjeda nad kulturom! Za tu pobjedu bit će nam potrebno još više hrabrosti. Budućnost ovisi o kulturi, a to je ljevica odavno shvatila. Konzervativne snage diljem Europe rastu! Ne smijemo se predati u borbi protiv rodne ideologije, redefiniranja ljudske naravi i uništavanja obitelji! Bila mi je čast danas govoriti na CPAC konferenciji u Budimpešti. Uvijek i svugdje; Croatia first – Hrvatska na prvome mjestu!”, poručio je Stjepo Bartulica iz Budimpešte.

Više pročitajte OVDJE.


Anka Mrak Taritaš: Treba zapuhati novi vjetar

Anka Mrak Taritaš iz Glasa komentirala je pregovore o sastavljaju većine. “Poruke iz HDZ-a su da bi dogovor mogao biti vrlo brzo, ali ne mislim da će to biti”, započela je, dodajući da ovaj tjedan ne očekuje zaključenje pregovora.

“Ne napuštaju me nada i volja da bi se to klatno moglo okrenuti u drugom smjeru”, dodala je Mrak Taritaš.

“Treba zapuhati novi vjetar. Ako stavimo ideologiju na stol, onda nemamo o čemu razgovarati i ne moramo ni ići na pregovore. Ali, ako smo u stanju zajedno reći da situacija u zemlji zaista nije dobra, ako smo u stanju staviti ideologiju sa strane i sjesti za stol – a podsjetit ću da smo se u oporbi vrlo korektno dogovarali – nekako mislim da bismo trebali smoći snage, energije i zdrave pameti reći da smo u stanju da budemo pozicija, da budemo na vlasti”, istaknula je Anka Mrak Taritaš u razgovoru za N1.


Nastavak razgovora DP-a i HDZ-a

Tomo Medved (HDZ)  potvrdio je da se danas nastavljaju razgovori s Domovinskim pokretom, ocijenivši da su dosad bili izrazito konstruktivni i otvoreni. U nastavku razgovora očekuju konkretne stavove s obzirom na to da je Domovinski pokret preko vikenda imao radne sastanke, rekao je Medved.

Zurovec: Vjerojatno ne bih bio za HDZ

Dario Zurovec (Fokus) koji je osvojio mandat na parlamentarnim izborima jutros je dao kratku izjavu za Radio Sljeme. Voditelj ga je nekoliko puta pitao bi li podržao HDZ. Na prva dva pitanja prešutio je odgovor, ali kada ga je treći put voditelj direktno upitao bi li bio taj jezičac na vagi koji fali HDZ-, taj jedan do 76, odgovorio je: vjerojatno ne.

Ranije ga je voditelj pitao što bi rekao Plenkoviću ako ga danas nazove, Zurovec je rekao da ga vjerojatno niti ne bude zvao. “Ja nemam uopće dojam da se vodi neki pregovori. Ako se HDZ već dogovorio s DP-om, manjine su rekle da će podržati HDZ, onda već imaju većinu”, rekao je.


Sastanak SDP-a i DP-a

Čelnik SDP-a Peđa Grbin također je potvrdio medijima da se danas sastaju s Domovinskim pokretom.

“Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a”, rekao je Grbin RTL-u.


Bračni par Raspudić: Ne HDZ-u

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, koji su otišli s liste Mosta i Suverenista i dalje čvrsto kod svoga NE HDZ-u i spremni su na široko saborsko okupljanje protiv te stranke.

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić rekao je da im nije nevažno tko je predsjednik Sabora, “ali ajmo najprije vidjeti može li se sjesti za stol i može li se taj širi dogovor postići”.


‘Ne’

Hrvatski suverenisti izvijestili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini niti u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača.

Predsjednik stranke Marijan Pavliček poručio je stranačkoj kolegici Vesni Vučemilović nakon njezinog istupa da je odluka predsjedništva ‘Ne’ HDZ-u koje se moraju držati svi članovi te će biti izbačena iz stranke podrži li koaliciju HDZ-a., prenosi NACIONAL