Solinjanin 15 mjeseci proganjao udanu susjedu, sada mora godinu dana u zatvor

Solinjanin 15 mjeseci proganjao udanu susjedu, sada mora godinu dana u zatvor

Pedesetogodišnji Solinjanin morat će godinu dana u zatvor zbog nametljivog ponašanja. Nekih 15 mjeseci, od 2020. do 2022., proganjao je udanu susjedu i majku dvoje djece zbog neuzvraćene ljubavi. , doznaje dalmatinski

Očekujući da će stupiti s njim u emocionalnu i intimnu vezu, ostavljao joj je razne poklone i cvijeće ispred kuće. Njenom suprugu slao je SMS poruke da je zaljubljen u nju, s balkona je upadljivo gledao oštećenu što radi oko kuće. Dolazio je i do njene kuće, često i u gluho doba noći. Jednom prilikom je, revoltiran ignoriranjem oštećene, govorio njezinoj djeci da je kurva. Poslije se preko supruga oštećene ispričavao. 

Okrivljeni je susjedu pratio i kada bi išla na posao, onda se opet javio njenom suprugu i poslao poruku da ga oštećena izluđuje i da on ne može više ovako. Predložio je da se nađu u kafiću. Pred kućom oštećene je ostavio pismo u kojem ju je nazvao leptirićem, napisao je da je voli, da samo nju želi i da ga njena neodlučnost dovodi do ludila. Ona mu je, ustvrdio je, smisao života. 

Nešto kasnije s balkona joj je vikao da je drolja, kao i muževe sestre. Ujutro ju je sačekao pred kućom kada je išla na posao i zatražio oprost. Par puta ju je pitao i je li se dobro pojebala, a jedne večeri rekao: ‘koliko si se kuraca napušila, droljo jedna, gadiš mi se’. 

U strahu i nelagodi od ovakvog ponašanja, oštećena ga je prijavila nekoliko puta. Podnijela je i nekoliko kaznenih prijava. Jedno vrijeme mu je bila izrečena i sigurnosna mjera zabrane približavanja, no problemi su se nastavili u dužem razdoblju. 

Okrivljeni je negirao djelo, ustvrdio je da nije ostavio pismo, ni dolazio pred kuću, niti je suprugu oštećene slao ikakve poruke. Onda je naveo da se oštećena razvodi od supruga i da ga je prije godinu dana voljela i prema njemu se nametljivo ponašala, kao i da iskazuje ljubomoru kada ga vidi da se druži s drugim ženama. 

Ustvrdio je da ga je oštećena zavodila, skidala se i izlazila na balkon u kratkim hlačama te dizala noge na ogradu. On je sve gledao sa svog balkona koji se nalazi nasuprot njenom. Kazao je i kako su oštećena i njen suprug spominjali njega u kontekstu da bi bio dobar ljubavnik. Kazao je da se zaljubio u oštećenu i da je ona zaljubljena u njega, a onda se kasnije dopunio tvrdnjom da ju je odbio i da ga ona upravo zbog toga prijavljuje. 

Sud ovakvu obranu nije prihvatio, već je vjeru u cijelosti poklonilo oštećenoj koja je tri puta davala iskaz pred sudom te je detaljno ispričala strahote kroz koje je prošla bez da je okrivljenom dala ikakvog povoda za njegovo ponašanje. Ispričala je i kako joj je rekao da se policije ne boji i da ga samo metak može zaustaviti. Uvjerena je da okrivljenik nije zdrav, jer zdrava osoba ovo ne bi radila. 

Dok je svjedočila, oštećena je plakala i drhtala, ruke su joj se tresle. Za sud nema dvojbe da je svjedočila iskreno i istinito i da je njen iskaz lišen skrivenih motiva. Potkrijepljen je i iskazima drugih svjedoka, poput supruga koji je cijeli problem pokušao riješiti mirnim putem i razgovorom pa nema govora da bi lažno svjedočio protiv okrivljenog. 

Sud je na koncu poslao okrivljenog godinu dana u zatvor s uvjerenjem da se slabijom sankcijom ne bi ostvarila svrha kažnjavanja. Otegotnih okolnosti je bilo više. Ponajprije razdoblje u kojem je činio kazneno djelo. Potom odnos prema sudu zbog remećenja reda i mira na raspravi. Uz neprimjerenu izjavu samoinicijativno je i bez dozvole suca napustio raspravu. Usto, okrivljeni je već prekršajno kažnjavan, i to dva puta zbog prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te zbog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog red i mira. Olakotna je bila dosadašnja neosuđivanost.