Piletić: Ne očekujem da ću ostati ministar, nisam pupčanom vrpcom vezan za tu poziciju

Piletić: Ne očekujem da ću ostati ministar, nisam pupčanom vrpcom vezan za tu poziciju

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Novom danu s Mašenkom Vukadinović komentirao je formiranje većine, ali i uloge koje će biti podijeljene u njoj.

Naravno, jedna od njih tiče se njegove, odnosno, hoće li ostati ministar.

“Sasvim sigurno, kao tehnički ministar, do imenovanja nove Vlade. To još nije bila tema o kojoj smo raspravljali, s obzirom da je glavna tema formiranje većine. Nakon što danas predsjednik Plenković dobije mandat, pristupamno razgovorima oko kadrovske križaljke”, izjavio je Piletić pa otkrio očekuje li ostanak na ministarskoj poziciji:

“Ne očekujem. Radio sam na svim različitim dužnostima, nisam pupčanom vrpcom vezan ni za jednu. Kad se usuglasimo oko strateških ciljeva, dogovorit ćemo se o budućnosti.”

Smatra da njegovo ministarstvo neće biti restrukturirano.

“Svi se segmenti prožimaju. Sve je vezano jedno uz drugo. Pokazalo se da je kombinacija socijalne politike, socijalnog rada i samog rada dobra na način da možete planirati kvalitetne komplementarne politike, a jednako tako zbog financijskih potreba i čestih preraspodjela, dobro je imati i te pozicije u proračunu jer ovo ministarstvo gotovo 30 posto je u okvirima državnog proračuna. Pa je puno lakše definirati konkretne politike bez čekanja državnog rebalansa. Ovo su mjere koje se tiču svakodnevnog života.”

Kod kadroviranja još ne može znati detalje, ali tu su kvote koje se tiču Domovinskog pokreta, ne samo u smislu ministarskih pozicija nego i državnih tajnika. Hoće li tko u njegovo ministarstvo?

“To još uvijek nije tema. Ako netko ponudi kvalitetno rješenje, to ćemo vidjeti. Dosad nismo imali niti prijedloga. To će biti sastavni dio pregovora. Posla ima, ako tko želi dati doprinos, dobro je došao”, naglasio je Piletić.

Premijer Andrej Plenković ide danas na Pantovčak sa 76 potpisa. No, poželjno je imati veći broj.

“Jest, poželjno je. To i očekujemo, ali protekle četiri godine radili smo sa 76 članova većine i nije bilo nikakvih ozbiljnijih kataklizmi. Ono što je predsjednik Plenković često ponavljao, ukoliko ljudi koji su dobili povjerenje građana ozbiljno shvaćaju što im je dužnost i posao mislim da neće biti nikakvih problema”, kazao je ministar i otkrio gdje vidi još pokoji potpis potpore obzirom da SDSS nije dio te priče:

“Imamo već povijest parlamentarnih većina. Sasvim sigurno, računamo na sve zastupnike nacionalnih manjina. Činjenica da SDSS neće biti potpisnik podrške ne znači da neće podržavati politiku ove Vlade. Sasvim sigurno, pozicija manjina neće biti dovedena u pitanje. Naša politika oduvijek je politika uključivosti, svaka druga nema što dobroga donijeti Hrvatima.”

Ipak, SDSS je isključen, nije mogao biti dio većine.

“Neovisno o tome što jedan dio nacionalnih manjina neće biti dio većine, postupci Vlade prema manjinama neće biti dovedeni u pitanje”, smatra Piletić pa nastavlja o tome kako održati kontinuitet politike prema manjinama bez da se određene vrijednosti uruše:

“Ne treba raditi bauk oko toga, predsjednik Plenković jamac je kontinuiteta te politike. Jedna je retorika uoči izbora… Ne treba raditi bauk oko financiranja i položaja manjina, to su Ustavom zagarantirane vrijednosti koje hrvatsko društvo njeguje. To su naši građani, imaju sva prava.”

Ciljevi, program i politika nove Vlade razlikuju se od prethodne zbog novih partnera. U kojoj mjeri će to prisiliti HDZ da prekroji svoje politike, ipak je Domovinski pokret desnija opcija?

“Na ove izbore izašli smo s nikad jasnijim programom podizanja standarda i rekli smo koji su očekivani minimumi. U konačnici, naši koalicijski partneri očekuju ispunjenje tih ciljeva. Stavimo ideologiju po strani, koncentrirajmo se na standard, vraćanje građana u Hrvatsku i jačanje ekonomskog položaja naših građana. To su ciljevi koje moramo ostvariti”, uvjeren je ministar.

Ideološke teme teško je izbjeći, Domovinski pokret ima razne ideje, barem ako je vjerovati njihovim najavama prije izbora, ali i tijekom pregovora oko formiranja većine. No, ministar Piletić uvjeren je da će, barem u njegovom resoru, stvari ići svojim tijekom.

“Nismo politička opcija koja bi se zalagala za bilo kakvu vrstu indoktrinacije nego jačanju standarda osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. Naravno, finalna i završnica stepenica je visoko obrazovanje. Želimo poslati jasnu poruku što očekujemo od obrazovanja kako bi se uključilo u razvoj gospodarstva i tu postoje hvalevrijedni projekti koji se već sad događaju.”

Kad se spominju svjetonazorska i ideološka pitanja, ne može se zanemariti i poziv DP-a oko gradnje muzeja posvećenog žrtvama komunističkog režima.

“Trebamo to istraživati, ne samo kroz muzej nego i znanstvene radove. Postoji već sad čitav niz mladih znanstvenika koji analiziraju tu temu. Ali, taj muzej nije top prioritet za hrvatsko društvo u sljedećem razdoblju.”

Strani radnici nešto su oko čega se sve više priča, pristiglo je još 51.000 izdanih radnih dozvola.

“Taj broj nije jednak broju stranaca u Hrvatskoj na privremenom radu. Dozvole se izdaju na godinu dana, ili koliko ugovor traje, pa se za jednu te istu osobu u godinu dana mogu izdati i do tri radne dozvole. Mi danas, i s ovih 51.000 dozvola, imamo svega 110.000 stranaca u Hrvatskoj. Od toga je 10.000 stranaca iz zemalja članica Europske unije, a ostatak su stranci iz susjednih zemalja, Nepala i Indije. Pojedinačno, za gradove, nemamo taj podatak”, rekao je Piletić.

Bez stranih radnika ne bismo mogli imati sezonu i građevinski sektor bi patio.

“To je jasno svima. Bez toga, hrvatsko gospodarstvo ne bi ostvarilo takve rezultate bez njih. Treba razmišljati i kojim mjerama vraćati naše iseljenike.”

Domovinski pokret dobiva Ministarstvo demografije pa bi mogli, među ostalim, kontrolirati priljev stranaca.

“O tome smo raspravljali. Bilo je promišljanja da se taj postupak izdavanja radnih dozvola nužno ne povezuje samo s Ministarstvom unutarnjih poslova. Poslodavci kažu da se one izdaju presporo, a mi moramo vidjeti da se ne izdaju samo na godinu dana, nego da rok bude na dulje. Zato smo predložili da se produlji na tri godine.”

U konačnici, ocijenio je buduću suradnju s Domovinskim pokretom oko svih pitanja.

“Bit će izazovno jer nismo imali prilike s njima surađivati kao partneri. Naravno, to će biti koordinirano tempom kakvim je predsjednik Plenković radio dosad na tjednoj razini. Naš cilj je realizacija programa koji smo si zacrtali za iduće četiri godine. Vjerujem da će ta dinamika i tempo biti izazovni, ali ne i nesavladivi.”

Pomireni su i osobni animoziteti, kojima se svjedočilo prije izbora.

“Dobili smo većinsko povjerenje naroda i to je jasan signal da HDZ mora ostati za kormilom javnih dobara u Hrvatskoj, a voljom naroda DP je treća stranka po snazi. Željela ih je uz sebe i ljevica.”

“Mi ćemo biti brana borbe protiv radikalizma. Imamo jasne ciljeve i smjer, koje smo predstavili hrvatskoj javnosti i ona je to izabrala kao najbolji politički put.”

Istovremeno, gledamo identične boljke kao proteklih desetljeća, radnici ne dobivaju plaće. Zato u Varteksu svjedočimo štrajku.

“Ono što je važno, mi kao Vlada nismo ostali po strani. Odradit ćemo prvi sastanak s predstavnicima Varteksa i vidjeti njihove ciljeve kako bismo mogli pomoći. Zato nam treba jasna i definirana uprava Varteksa”, zaključio je ministar Marin Piletić.