Bartulica postavio uvjete za podršku Vladi: Što ako Plenković na to ne pristane? “To je pitanje za njega”

Bartulica postavio uvjete za podršku Vladi: Što ako Plenković na to ne pristane? “To je pitanje za njega”

HDZ i Domovinski pokret postigli su politički dogovor o formiranju većine, a sada se čeka formalno prikupljanje potrebnih 76 potpisa za odlazak po mandat na Pantovčak i nova kadrovska križaljka.

 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta najavio je kako će tražiti da nekoliko stavki uđe u koalicijski sporazum. “Plenković će dobiti potrebne potpise, no moramo definirati konkretne stvari. Prvo, ono što vidimo već duže vrijeme neće se nastaviti. Svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju nestat će – to je jedna od stvari koje birači žele. Jasno i glasno, ova politika do sada će se promijeniti i nećemo slijepo provoditi ono što se nameće izvana. Drugo, imamo situaciju s dolaskom velikog broja stranih radnika i lakše se dobiva dozvola za radnika iz Azije nego što naši ljudi iz Južne Amerike dobiju putovnicu. Tražit ćemo otvaranje konzularnih ureda u Južnoj Americi. Inzistirat ćemo da se raščisti i koliko je potrošeno novca u vrijeme COVID-19. Nadalje, što se tiče kulturne politike, tražit ću da se u Zagrebu osnuje muzej koji će biti posvećen žrtvama komunističkog terora. Za mene je sadržaj bitniji od forme. Dobili smo dogovor tko će činiti većinu i sad trebamo dogovore na što”, kazao je Bartulica na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Što ako Andrej Plenković ne pristane na njegove uvjete, pitali su novinari Bartulicu, a on odvratio da je to pitanje za Plenkovića i dodao: “Demokršćanski HDZ ne bi se trebao protiviti ovim zahtjevima.” Kazao je da je dao potpis za Plenkovića kao mandatara, ali da će o ovome ovisiti podrška Vladi.

Komentirao je i Hrvoja Šimičevića, jednog od najboljih hrvatskih novinara, koji je i nedavno dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva (HND), između ostalog, i za istraživačko novinarstvo, a koji radi u Novostima čije financiranje DP želi ukinuti.

“Čestitam mu na nagradi, očito je dobar novinar i sigurno će uspjeti u tržišnoj utakmici, ne trebaju mu doznake iz Vlade. Porezni obveznici nisu to dužni financirati”, rekao je Bartulica i ustvrdio da on nije medijski cenzor., piše dnevnik.hr