Znate li što znači kratica WC?

Znate li što znači kratica WC?

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali što ‘WC’ zapravo znači, unatoč tome što su ta slova posvuda, naročito na javnim toaletima.

Brojni su ljubitelji povijesti i detalja rapravljali na mrežama o tome što to točno znači, a javio se i jedan koji je dao pravo objašnjenje, prenosi 24sata.

Naime, u odgovoru na upit o tome što pojam WC zapravo znači, jedan ljubitelj povijesti pojasnio je da ta slova znače – water closet, koji se koristio umjesto tada nepristojne riječi toalet.

Bili su to dani korištenja javnih kupaonica, stoga je to bila pristojnija varijanta reći da se ide vršiti nuždu.

Jer ormarić s vodom je tada bila novotarija, odnosno toalet u kojemu se može puštati voda.

Doslovni prijevod bio bi vodeni ormarić, jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati tijelu pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti.

U Hrvatskoj se taj izraz prevodi kao nužnik.

“U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem zahoda. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam vodeni ormarić za opisivanje tada novog zahoda na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Kratica WC smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neugode i povučenosti”, objasnili su na društvenim mrežama.