Finci i dalje najsretniji na svijetu, a evo gdje su Hrvati

Finci i dalje najsretniji na svijetu, a evo gdje su Hrvati

Kao i svakog 20. ožujka, što je Međunarodni dan sreće Ujedinjenih naroda, stigao je novi izvještaj o najsretnijim državama na svijetu i ponovno su na samom vrhu nordijske. A kao prethodnih šest, tako je i ove godine najsretnija među najsretnijima Finska.

Ali, ovogodišnje izvješće posebno je jer uključuje zasebne ljestvice po dobnim skupinama, a i izvještava loše vijesti o zadovoljstvu životom među mladima u nekim dijelovima svijeta.

Sreća je tako naglo splasnula među mladima u Sjevernoj Americi pa nesretnijih od starijih. Zato Sjedinjene Američke Države prvi put od 2012. nisu među 20 najsretnijih na svijetu. No, tome je pomoglo i što su stanovnici zemalja istočne Europe sretniji nego prije.

Izvješće se oslanja na podatke globalne ankete ljudi u više od 140 zemalja. Zemlje su rangirane prema sreći na temelju prosječnih životnih procjena tijekom tri prethodne godine, u ovom slučaju od 2021. do 2023.

Izvješće je napravljeno u partnerstvu Gallupa, Oxford Wellbeing Research Centrea, UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj i uredničkog odbora.

Ovo je 20 najsretnijih zemalja na svijetu: 1. Finska, 2. Danska, 3. Island, 4. Švedska, 5. Izrael, 6. Nizozemska, 7. Norveška, 8. Luksemburg, 9. Švicarska, 10. Australija, 11. Novi Zeland, 12. Kostarika, 13. Kuvajt, 14. Austrija, 15. Kanada, 16. Belgija, 17. Irska, 18. Češka, 19. Litva, 20. Velika Britanija. Slovenija je je najsretnija u zemljama bivše Jugoslavije koje su na listi i 21. je na svijetu, Srbija je 37., Hrvatska 63. i BiH 64., piše N1