Zdenka Kovačiček cijeli život financirala muškarce: Imala je jednu ljubav, a propala je zbog ovog

Zdenka Kovačiček cijeli život financirala muškarce: Imala je jednu ljubav, a propala je zbog ovog

Glazbena diva Zdenka Kovačiček danas je, 16. siječnja, navršila 80. godina, jubilarnu brojku, a mi smo se tim lijepim povodom prisjetili njezine bogate i inspirativne životne priče., piše večernji

Legendarna glazbenica Zdenka Kovačiček danas je navršila 80 godina. Glazbena diva, kako mnogi o njoj govore, odrasla je na pozornici, a svoj život definitivno je posvetila glazbi i umjetnosti. Kovačiček je imala samo 13 godina kada je s Nadom Žitnik osvajala domaće europske pozornice, a njihov duo Hani bio je prava senzacija, naravno uz Vicu Vukova, Gabi Novak i 4M, pa su uz njih putovale inozemstvom. Nakon što su se Zdenka i Nada razdvojile, svaka je krenula svojom stazom, a da su u metropolu donijele nove svjetske trendove koji se i danas pamte, to uopće nije upitno.

Karijeru je strahovito brzo izgradila i to uzlaznom putanjom, a ono što ju je vinulo jest upravo pobjeda na Opatijskom festivalu te je u to vrijeme započela suradnju s Boškom Petrovićem. U Hrvatskoj je tada rijetko tko svirao i pjevao jazz i soul, a glazbeni su producenti kod nje primijetili naginjanje i talent k tome te su joj upravo pjesme s takvim elementima i dodjeljivali. Upravo takav zvuk, ovu glazbenicu i danas prati. Kovačiček se vrhunski snalazila i u elektro glazbi, a to potvrđuje i njezina pjesma Elektra iz 1977. kada je pokojni dizajner svih vremena Karl Lagerfeld zatvorio Chanelovu reviju nekoliko godina prije smrti u francuskoj prijestolnici. 
U vrijeme svoje mladosti nije imala veliku podršku roditelja zato što su oni za nju imali drukčiji plan, da jednostavno bude uobičajena djevojka tog vremena, završi fakultet, uda se i ima djecu.

U medijima se pisalo kako je pjevačica imala i svađe s roditeljima zato što je bila buntovna i drukčija. Glazba joj je bila prioritet i ništa je drugo nije zanimalo osim te vrste umjetnosti. Ipak, u jednom ih je poslušala te upisala fakultet te studirala vanjsku trgovinu, a zapravo se samo htjela baviti glazbom i ići na Akademiju dramskih umjetnosti. Taj fakultet nikada nije dovršila do kraja, a razlog tome je užurbani tempo koji je živjela. Njezina kći Tina, inače novinarka, nagovorila ju je da napiše svoju autobiografiju, a Zdenka je razmišljala i o snimanju dokumentarca o svom životu koji je bogat dogodovštinama i zanimljivim zbivanjima.

Kada je, pak, riječ o njezinu ljubavnom životu, fatalna je glazbenica u mladim danima žarila i palila, a bila je i u braku s Rudyjem Kempreskim kada je imala samo 20 godina. On se također bavio glazbom, bio je basist i šef njezina benda. Iako su se rastavili 1987. godine, i dalje je ostao njezina ljubav.

– Sve što se podgrijava, nije dobro – rekla je jednom prilikom Zdenka kada se osvrnula na njihov odnos.

– Nastavila sam putovati po Europi s bendom koji je vodio suprug i tad sam počela pjevati jazz. Moj brak je funkcionirao savršeno. Zajedno smo bili na sceni, imali iste glazbene afinitete, ali ipak suprug nije htio živjeti u Zagrebu. Njega je privlačio svijet, a ja sam htjela imati svoje gnijezdo u koje ću se vraćati – kazala je 201. godine za 24 sata.