Prijatelji životinja traže od Fuchsa da uvede veganske obroke u menzama: ‘Zar je tako teško pohati bez jaja?’

Prijatelji životinja traže od Fuchsa da uvede veganske obroke u menzama: ‘Zar je tako teško pohati bez jaja?’

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Anketa je pokazala da studenti žele vegansku prehranu u menzama

Udruga Prijatelji životinja traži od ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da u studentske menze uvede vegansku prehranu. Kažu da su proveli anketu među studentima te da rezultati pokazuju ”veliko nezadovoljstvo i konkretan zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane”.

”Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje?”, pitaju Prijatelji životinja.

Veganska jela ne moraju biti skupa

Naglašavaju da veganska jela ne moraju biti skupa niti komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna. U postojećem vegetarijanskom meniju svega je osam posto jela vegansko, dok bi se njih 63 posto, kažu iz ove udruge, bez ikakvih problema već sada iznimno lako moglo pretvoriti u veganska.

Prijatelji životinja ističu da studentski zborovi već godinama apeliraju na promjenu pravilnika o subvencioniranoj prehrani, kao i na uvođenje nove kuharice.

Obratili se direktno ministru

Udruga je uputila nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali kažu da nikada nisu dobili odgovor.

Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, a poslali su mu i rezultate provedene ankete među studentima.

‘Studenti ne smiju biti gladni’

Ankete je, kažu, pokazala da 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, a njih 68 posto bi konzumiralo veganska jela redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85 posto njih bi isprobalo veganski obrok. Iz udruge ističu da bi 57 posto studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Birokracija ne može i ne smije biti razlog da studenti budu gladni i nezadovoljni, smatraju iz Prijatelja životinja. Dodaju da nadležne institucije trebaju pokazati konkretnu inicijativu, volju i komunikaciju kako bi što prije došlo do nužnih promjena u ponudi prehrane studenata., piše telegram.hr