Veliki udar ruskoj avijaciji: U napadu na aerodrom u Berdyansku stradali helikopteri i topništvo

Veliki udar ruskoj avijaciji: U napadu na aerodrom u Berdyansku stradali helikopteri i topništvo

Na telegramu je objavljena je video snimka požara i eksplozija na toj lokaciji, a NASA-ina Fire maps, koja bilježi požare, ukazuje na intenzivnu vatru na tri lokacije unutar kompleksa aerodroma u zadnjih 24 sata.

Ukrajinske snage nanijele su veliki udarac ruskoj avijaciji u noćašnjem napadu na aerodrom u okupiranom Berdyansku u Zaporožju. Čini se da su pri tome prvi put korištene rakete ATACMS koje su, njihovu kasetnu verziju, nedavno Ukrajini isporučili Amerikanci. Ukrajinski Glavni stožer priopćio je rano ujutro 17. listopada da su ukrajinske snage pogodile dva ruska helikoptera, skladište streljiva i dio topništva, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su udari izvedeni. U odvojenoj poruci, Centar za strateško komuniciranje Oružanih snaga Ukrajine rekao je na Telegramu da su ukrajinske snage izvele uspješne napade na ruske helikoptere i drugu aerodromsku opremu na dvije lokacije, a za sada stiže potvrda o uspješnom napadu u Berdyansku.

Na telegramu je objavljena je video snimka požara i eksplozija na toj lokaciji, a NASA-ina Fire m aps, koja bilježi požare, ukazuje na intenzivnu vatru na tri lokacije unutar kompleksa aerodroma u zadnjih 24 sata. Iako je Vladimir Rogov, ruski dužnosnik u okupiranom dijelu Zaporožja, zanijekao je da je ukrajinski napad bio uspješan, rekavši na Telegramu da su projektili oboreni ruski blogeri ga demantiraju i potvrđuju veliku štetu u Berdyansku.

Tako ruski bloger „fighterbomber“, koji je i sam ruski pilot te jedan od rijetkih blogera koji izvješćuje objektivno o gubicima svoje strane u ratu, potvrđuje udar u Berdyansku na kojem su , pokazuju ranije satelitske snimke, bili stacionirani vojni helikopteri, prenosi Vecernji.

„Nije dobro jutro. Noću su Ukrajinci raketama ATACMS napali naš aerodrom na kojem je bilo bazirano vojno zrakoplovstvo. Jedan od najtežih udaraca svih vremena u Sjevernoj vojnoj oblasti. Ako ne i najozbiljniji. Gubici su i ljudi i tehnologija. Besmisleno je pisati o tome da “trebamo izvući zaključke da se ovo više ne dogodi”. To će se ponavljati sve dok traje rat. Moramo biti spremni na ovo.“ – stoji u objavi na svom telegram kanalu. I bloger „Commandcore stavka“ potvrđuje isto na svom telegram kanalu.

„Raketni napad na aerodrom u Berdjansku bio je masivan. Naši suborci također javljaju o mogućoj uporabi ATACMS projektila, a spominje se i korištenje kazetnog streljiva. Procjenjuje se da broj projektila ispaljenih nije manji od 40, iako to može biti subjektivna procjena. Čini se da je puno njih i presretnuto, a riječ je vjerojatno o kombinaciji S200 projektila, Storm Shadowsa i ATACMS-a“ – stoji u objavi. Službenih informacija sa ruske strane za sada nema.