Tko je terorist iz Bruxellesa: Zna se da je radikaliziran, odbijen mu je azil; Evo što je objavljivao

Tko je terorist iz Bruxellesa: Zna se da je radikaliziran, odbijen mu je azil; Evo što je objavljivao

Osumnjičeni počinitelj pucnjave u Ieperlaanu u Bruxellesu je 45-godišnjak iz Schaerbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Dobro obaviješteni izvor javlja da je Tunižanin. “Odbijeni tražitelj azila kojem je naređeno da napusti teritorij”, navodi se. Prema federalnom tužiteljstvu, vjerojatno je imao terorističke motive.

Otprilike u vrijeme napada, netko tko se predstavljao kao počinitelj objavio je video na društvenim mrežama u kojem na arapskom kaže da je “ubio” “tri Šveđanina” (u stvarnosti su dvojica ubijena, a jedan teško ozlijeđen).

Na društvenim mrežama uz muškarca se povezuju dva imena – on sebe naziva Slayem S., iako mu je pravo ime Abdesalem L.

Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Osvrće se oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva “ratnikom na putu ka Allahu”. “Živimo na putu naše vjere i umiremo na putu naše vjere.” Zatim opet ponavlja svoje ime i kaže: “Ubio sam tri Šveđanina, hvaljen neka je Allah.”

Nekoliko trenutaka prije toga, Slayem S. podijelio je još jedan video s porukom “za dobrobit Božje knjige žrtvuju se duše i krv.” Nije jasno radi li se o istom muškarcu kao na prvom videu. Nosi Ajaxov nogometni dres i skriva lice ispod šala.

Islamska država

“Ovo je poruka od vojnika, vojnika Islamske države”, objašnjava. “Ovo je poruka za životinje vođa i predsjednika, kraljeva i parlamentaraca. Želimo poručiti da će Islamska država biti tu do zadnjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog svoje vjere. I umrijeti za našu vjeru.”

Na Facebooku – gdje ima više od 3000 prijatelja – muškarac je ranije danas objavio poruku u kojoj se osvrnuo na ubojstvo 6-godišnjeg palestinsko-američkog dječaka u Sjedinjenim Državama. Dječaka je nožem izbo majčin stanodavac. Počinitelj je kasnije rekao policiji da je obje žrtve ciljao zbog njihove islamske vjere i kao odgovor na nedavni napad Hamasa na Izrael.

“Dijete koje je danas ubijeno u Americi sa 26 uboda nazvali su brutalnim zločinom jer je bilo musliman. Da je ubijeni dječak bio kršćanin, a ubojica musliman, nazvali bi to terorizmom”, napisao je.

Ruševine

16 sati prije napada na Facebook stranici su podijeljene i slike koje se odnose na sukob u Pojasu Gaze. Slike prikazuju ruševine s tekstom: “Podržite muslimane u Gazi”. Na snimku se može čuti sljedeće: “Pobjeda ranjivih muslimana u Gazi je dužnost svakog muslimana. On je ispunio svoju dužnost prema Gospodaru neba i zemlje.”

Međutim, prema federalnom državnom tužiteljstvu, nema veze sa sukobom u Izraelu i Pojasu Gaze. Veza sa situacijom u Švedskoj – gdje je spaljivanje Kur’ana izazvalo napetosti posljednjih mjeseci – moguća je prema policijskom izvoru, a čak je “vrlo, vrlo vjerojatno” prema jednom političkom izvoru.

Prema federalnom državnom tužiteljstvu, također je upečatljivo da muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad na društvenim mrežama eksplicitno navodi da je ubio Šveđanina.

Izbrisano

Facebook stranica mogućeg počinitelja sada je uklonjena s platforme – mjera opreza koja se provodi u takvim scenarijima. Muškarac koji je podijelio slike putem Facebooka također ima Tiktok račun. Tamo nije aktivan, ali prati brojne islamske stranice. Zanimljivo, prati i antišvedsku stranicu pod nazivom “Sweden Injustice”. Dijele se brojne teorije zavjere, uključujući i ideju da će muslimansku djecu otimati švedske socijalne službe. Na primjer, postoji video na kojem žena pokazuje fotografije svoje otete djece.

Također se raspravlja o temama kao što su orijentacija i spol. “Žena bi trebala biti žena, a ne muškarac”, kaže jedan video, prenosi HLN.