Izrael kreće u invaziju, Palestinci imaju manje od 24 sata za evakuaciju

Izrael kreće u invaziju, Palestinci imaju manje od 24 sata za evakuaciju

Više od milijun Palestinaca u sjevernoj Gazi suočilo se u subotu s izraelskim rokom da pobjegnu na jug, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael tek počeo uzvraćati na prošlotjedne napade Hamasa po južnom Izraelu. Izraelska vojska ustvrdila je u subotu da se veliki broj palestinskih civila kreće prema jugu.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas zbog napada prije tjedan dana u kojem su njegovi borci ubili 1300 Izraelaca, uglavnom civila, i zarobili desetke talaca.

Izrael je od tada stavio Pojas Gaze, dom za 2,3 milijuna Palestinaca kojim upravlja Hamas, pod potpunu opsadu i bombardirao ga zračnim napadima bez presedana.

Ujedinjeni narodi objavili su da je više od 400.000 Palestinaca interno raseljeno zbog neprijateljstava i prije izraelskog roka.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da premještanje tolikog broja stanovnika Gaze na jug ne bi bilo bez “poražavajućih humanitarnih posljedica”, što je izazvalo ukor Izraela da bi UN trebao osuditi Hamas i podržati pravo Izraela na samoobranu., prenosi N1