Sprema se kopnena invazija. Izraelska vojska: “Milijun Palestinaca ima 24 sata da se iseli iz Gaze”

Sprema se kopnena invazija. Izraelska vojska: “Milijun Palestinaca ima 24 sata da se iseli iz Gaze”

Izraelski parlament odobrio je vladu nacionalnog jedinstva premijera Benjamina Netanyahua, koja uključuje nekoliko centrističkih oporbenih zastupnika, a osnovana je u jeku rata s Hamasom u Pojasu Gaze. Bivši ministar obrane Benny Gantz i članovi njegove male centrističke stranke pridružit će se Netanyahuovoj koaliciji, jednoj od najdesnijih vlada u povijesti Izraela, kojoj se Gantz do sada odlučno protivio. Glavni zapovjednik izraelske vojske poručio je ‘sada je vrijeme za rat’, dok njegova zemlja gomila tenkove kod Pojasa Gaze uoči planirane invazije kako bi uništila palestinsku militantnu skupinu Hamas koja vlada enklavom. Nastojeći dobiti podršku za svoj odgovor, izraelska vlada je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i ministrima obrane NATO-a pokazala slike djece i civila za koje su rekli da ih je Hamas ubio tijekom vikenda u Izraelu.

Izrael je bombardirao Gazu kao odmazdu za Hamasovo divljanje u gradovima južnog Izraela u kojem je ubijeno najmanje 1300 ljudi. U Gazi je ubijeno najmanje 1500 Palestinaca, a Izrael je također gađao i libanonski Hezbolah.

Human Rights Watch u četvrtak je optužio Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u vojnim operacijama u Gazi i Libanonu, rekavši da uporaba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda. Upitana za komentar na optužbe, izraelska vojska je odgovorila da “trenutačno nije upoznata s korištenjem oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi”. Nisu komentirali tvrdnje o uporabi u Libanonu, prenosi Reuters.

Izrael pozvao civile da napuste Gazu

Izraelska vojska u petak je pozvala sve civile grada Gaze, više od milijun ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, istodobno gomilajući tenkove u blizini Pojasa Gaze uoči očekivane kopnene invazije.

Izraelska vojska objavila je da će djelovati “drastično” u gradu Gazi u nadolazećim danima i da će se civili moći vratiti tek kada bude donesena nova objava.

Ujedinjeni narodi rekli su kako smatraju nemogućim da se takvo preseljenje obavi “bez razornih humanitarnih posljedica”. “Ujedinjeni narodi snažno apeliraju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi kako bi se izbjeglo da se ono što je već tragedija pretvori u katastrofu”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan opisao je odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze kao “sramotan”.

Dužnosnik Hamasa rekao je da je upozorenje u vezi s Gazom “lažna propaganda” i pozvao građane da ne nasjedaju na to., piše N1