‘Odrubljivali su glave ljudima, nisu poštedjeli ni bebe. To su životinje, strojevi za ubijanje…‘

‘Odrubljivali su glave ljudima, nisu poštedjeli ni bebe. To su životinje, strojevi za ubijanje…‘

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI: BBC je ušao u izraelsku zajednicu u kojoj je Hamas masakrirao cijele obitelji

Kibuc Kfar Aza predstavlja mikrokozmos prvih nekoliko dana ovog rata, ali i nagovještaj onoga što bi moglo uslijediti, piše u velikoj reportaži BBC.

Do utorka ujutro još su se vodile borbe u kibucu, jednoj od izraelskih zajednica uz granicu s Gazom. To je razlog zašto se tek sada skupljaju tijela izraelskih stanovnika koji su ubijeni kada je Hamas u subotu rano ujutro probio pograničnu žicu iz Gaze, piše Jutarnji.

Vojnici koji su veći dio dana proveli u ruševinama izvlačeći tijela civila svjedočili su masakru. Čini se vjerojatnim da se većina ubojstava dogodila u prvim satima napada u subotu.

Izraelskoj vojsci, koju je napad Hamasa zatekao potpuno nespremnu, trebalo je 12 sati da dođe do kibuca Kfar Aza, rekao je Davidi Ben Zion, zamjenik zapovjednika Jedinice 71, iskusnog tima padobranaca koji su predvodili napad.

– Hvala Bogu, spasili smo živote mnogih roditelja i djece. Nažalost, neka tijela su zapaljena Molotovljevim koktelima. Bili su vrlo agresivni, poput životinja, rekao je.

Ben Zion za BBC je ispričao da su Hamasovi naoružani napadači koji su ubijali obitelji, uključujući bebe, bili samo džihadski stroj za ubijanje normalnih građana koji su to jutro samo željeli doručkovati.

Tvrdi da su nekima odrubljivali glave.

– Ubijali su ih, a nekima i glave odrubljivali, to je bilo strašno za vidjeti. Moramo se sjetiti tko je neprijatelj, i koja je naša misija. Cijeli svijet mora stati iza nas, poručio je.

Drugi je dužnosnik pokazao na krvavu l ljubičastu vreću za spavanje. Natečeni nožni prst virio je izvan nje. Rekao je da je u vreći tijelo ubijene žene i da joj je u vrtu kuće odrubljena glava. Nekoliko metara dalje nalazilo se pougljeno, natečeno tijelo mrtvog Hamadova napadača.

U kibucu Kfar Aza ima dosta dokaza koji ukazuju na počinjenje ratnih zločina koje su počinili Hamasovi borci.

Stanovnike tog naselja, kao i ostalih u Izraelu, napad je iznenadio.

Na prvoj liniji obrane u kibucu poginuli su zaštitari, stanovnici s vojnim iskustvom koji su patrolirali. Ubijeni su u borbama s Hamasom. Njihova su tijela uklonjena jutros s položaja u središtu kibuca i umotana u crnu plastiku.

Stanovnici izraelskih pograničnih zajednica očekivali su povremene raketne napade Hamasa nakon što je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine. Prihvatili su tu opasnost kao cijenu seoskog života u usko povezano zajednici koja je zadržala pionirski duh ranih cionističkih naselja.

Mještani Kfar Aze i drugih zajednica duž granice s Gazom imali su dobru kvalitetu života, unatoč prijetnjama iz Gaze. Betonsko sklonište imali su na raspolaganju u neposrednoj blizini.

Sve kuće imale su sigurne prostorije, ali i vanjske terase, roštilje, ljuljačke za djecu i svjež zrak. Nitko, međutim, nije zamišljao da bi Hamas mogao probiti izraelsku obranu i pobiti toliko ljudi.

Užas i bijes Izraelaca pomiješan je s nevjericom da država i vojska nisu ispunile svoju temeljnu dužnost zaštite svojih građana.

Tijela mrtvih Hamasovih napadača ostavljena su da trunu na suncu, nepokrivena – u grmlju i jarcima i širokim travnjacima kibuca. U blizini leševa su motocikli kojima su uletjeli u kibuc nakon što su probili žicu. U blizini je i olupina paraglajdera, kojom su preletjeli iznad izraelske obrane

Izraelci su tek u žestokim borbama uspjeli ponovno zauzeti kibuc Kfar Azu, ali i druge zajednice duž granice. Ondje su i dalje raspoređene stotine izraelskih vojnika. Iz Gaze se čuje tutnjava zračnih napada dok su novinari BBC-ja radili reportažu iz kibuca Kfar Aza.

Izrael pati od kolektivne traume nakon ubojstva tolikog broja sugrađana u subotu. BBC podsjeća da i u Gazi ginu civili, a međunarodno humanitarno pravo jasno kaže da svi vojnici moraju štititi živote civila.

U reportaži se ističe kako je jasno da subotnji napadi Hamasa predstavljaju grubo kršenje ratnih zakona. Izraelci pritom odbacuju bilo kakvu usporedbu između načina na koji Hamas ubija civile i načina na koji palestinski civili umiru u njihovim zračnim napadima.

General bojnik Itai Veruv odlučno je zanijekao da je Izrael obustavio svoje obveze prema ratnim zakonima. Takav je i stav jednog vojnika s kojim su razgovarali novinari BBC-ja, koji je želio ostati anoniman.

Ispričao je kako su zatekli kaos i teroriste posvuda kada su stigli u Kfar Azu.

– Ne možete zamisliti koliko su bile teške borbe. Ovako nešto još nisam doživio kao vojnik.

Kaže da ne zna što je sljedeće, ali dodaje kako će raditi ono što mu kažu i nada se kopnenom upadu u Pojas Gaze.

– Spremni smo za to, ističe.

Pristigli su uglavnom vojnici iz pričuvnih postrojbi.

Davidi Ben Zion, časnik koji je predvodio prvi val borbi za kibuc i vidio strahote koji je počinio Hamas, priznao je da su Izraelci imaju duboko politički podijeljeni – ali je inzistirao da su ujedinjeni nakon napada Hamasa.

BBC zaključuje tekst rečenicom da se na vrelom suncu Mediterana osjeća snažan smrad raspadajućeg mesa dok u daljini odjekuju zračne sirene zbog dojava o topničkoj vatri Hamasa, piše Jutarnji.

Uznemirujući prizori iz kibuca Kfar Aza