Vojni analitičar o sukobu na Bliskom istoku: “Očigledno je netko htio poslati veliku poruku. Bojim se odgovora, on će biti strašan i dug”

Vojni analitičar o sukobu na Bliskom istoku: “Očigledno je netko htio poslati veliku poruku. Bojim se odgovora, on će biti strašan i dug”

Vojni analitičar Ivica Mandić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Izrael je proglasio rat prvi put u pola stoljeća. Učinio je to gotovo na samu godišnjicu Yom-Kipurskog rata protiv arapskih država koji je izbio 1973.godine. Izraelske vlasti pozvale su u vojnu pomoć Sjedinjene Američke Države. Američki državni tajnik Antony Blinken poručio je da je SAD spreman i sposoban priskočiti u pomoć.

Dnevnik Nove TV ugostio je vojnog analitičara Ivicu Mandića koji je za početak je dao osvrt kuda ide ovaj rat.

“Vrlo je zanimljivo koliko implikacija može izazvati ovaj rat i jedna od tih implikacija je eliminiranje Hamasa s političke scene, što će se vjerojatno dogoditi nakon duge i opasne operacije koju će provesti Izrael. Drugi dio je ako se obavještajne indikacije pokažu točnima, da se nađu dokazi da je Rusija nekako upletena u početak rata. Rat u Ukrajini drastično će se promijeniti na način njihovog ubrzanja.

Ono što je očigledno cilj bio ovog rata je zaustavljanje normalizacije odnosa između Izraela i arapskog svijeta. Ima on i određenu vrstu simbolike. Očigledno je netko htio poslati veliku poruku. Međutim, bojim se odgovora, a odgovor će biti strašan i dug.

Upitan je kako su se stotine militanata Hamasa uspjele ubaciti u Izrael, oteti stotinu ljudi i prebaciti ih u Gazu? Gdje su tu čuveni izraelski obavještajci?

“S vremena na vrijeme se dogodi u obavještajnim zajednicama, da vi probate saznati nešto što je važno. Najvažnija je stvar nakana protivnika na način da se oslonite na senzore, tehnologiju, presretanje komunikacije i ne uložite ogroman trud. To se dogodilo SAD-u, ali i nama se to događa, Da podsjetim Izrael stvara novu vladu od oprorbe i neće razgovarati o propustu, napravili su tešku pogrešku sa strateškim implikacijama”, rekao je.

Mandić je odgovorio i na pitanje mogu li se narušiti međudržavni odnosi između arapskog svijeta i Izraela?

“Očigledno je jedan dio tih militanata koji su u raznoraznim zemljama ovoliko ili onoliko jaki, posebno kad je u pitanju Sirija. Riječ je o tome da se nekako ne normalizira svijet. Mi smo bili na tragu posve nove geoplotičke slike Bliskog istoka gdje je normalizirano stanje, očigledno to jednom dijelu populista i ostalih, posebno muslimanske braće u Egiptu, ali i ostalih skupina Bliskog i srednjeg Istoka nije naprosto nešto što je drago i napad je zato izvršen.