Ravnateljica Nazorove upozorava: Sustav skrbi za djecu je na koljenima…

Ravnateljica Nazorove upozorava: Sustav skrbi za djecu je na koljenima…

Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb rekla je kako svakodnevno postoji veliki pritisak centara za socijalnu skrb za zbrinjavanje djece koja se žurno izdvajaju iz obitelji. Izloženi smo pritisku i naš je kapacitet od 25 do 50 posto prepunjen, istaknula je u emisiji “U mreži Prvog”, urednice i voditeljice Jasmine Popović.

– Sustav skrbi za djecu u Nazorovoj je, rekla bih, na koljenima, stoga što nije lako medicinskoj sestri raditi u smjeni s desetero dojenčadi umjesto s njih pet, naglasila je.

Naglašava kako je to izniman napor i zato osoblje odlazi.

– Broj izdvajanja djece se povećao, centri za socijalnu skrb su se iznimno aktivirali i djeca se izdvajaju gdje god se pojavljuju faktori rizika. Većina djece koja nam dolaze su izdvajani iz vrlo teških uvjeta, ali mislim da ima djece koja i nisu trebala biti izdvojena, kazala je Ćurković Kelava.

Dodaje da kada je dom prekapacitiran, dogovara se s centrima za socijalnu skrb, da dijete ostane nekoliko dana u domu, ali, na žalost djeca ostaju u domu predugo.

– Statistika govori kako mala djeca do 7 godina po zakonu o socijalnoj skrbi ne bi trebala biti institucionalno zbrinuta, a ako je nužno do 6 mjeseci, iznimno do godinu dana. Mi imamo od 76 smještene djece 40-ak djece koja su smještena više od godinu dana, a veliki je broj onih koji su smješteni i više od dvije godine, naglasila je Ćurković Kelava.

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika naglašava kako sustav ne može raditi ako nema sve preduvjete za rad.

– Nositelji politika su odgovorni i dužni stvoriti resurse da bi se građanima svih kategorija pružile usluge koje sustav socijalne skrbi garantira, rekla je.

Dodaje kako je žalosno da se godinama govori kako se moraju napraviti ozbiljne promjene koje će povećati resurse za silne usluge koje su obećane građanima.

Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike osvrnula se na slučaj autistične djevojčice koju su odbili svi timovi za udomiteljstvo i  31 ustanova za smještaj, te je rekla kako je djevojčica u Centru Slava Raškaj i tamo će ostati dok postoji potreba za žurni smještaj.

– U prošloj je godini bilo 400 žurnih mjera izdvajanja djeteta koja trebaju dom, rekla je.

Problemi su konstantni i ne smanjuju se

Štefica Karačić je naglasila kako su problemi konstantni i oni se ne smanjuju, a ljudi koji rade u sustavu s tim se suočavaju svakodnevno.

– Ne vidimo pravi smjer kako bi se riješio problem, rekla je.

Katkić Stanić je naglasila kako su obitelji iz kojih se izdvajaju djeca sve kompleksnije, da su teškoće djece kompleksnije te da se moraju ojačati kapaciteti stručnjaka da se nose sa svim izazovima.