PRIVLAČENJE INVESTICIJA KLJUČNO JE ZA RAZVOJ ŽUPANIJA

PRIVLAČENJE INVESTICIJA KLJUČNO JE ZA RAZVOJ ŽUPANIJA

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 20. rujna u Poduzetničkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije. Izvršni odbor, koji čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, razgovarali su o aktualnostima vezanim uz Nacionalni plan za poticanje ulaganja za razdoblje do 2030. godine, daljnjoj decentralizaciji u kontekstu financiranja socijalnih usluga, prirodnim nepogodama te Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH.

Govoreći o izradi Nacionalnog plana za poticanje ulaganja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je važno uzeti u obzir nove trendove i promjene u industrijskoj bazi gospodarstva pojedinih regija i županija jer se tehnološki, ekološki i društveni uvjeti konstantno mijenjaju. Kako bi se uspješno nosili s izazovima budućnosti, potrebno je prilagoditi strategiju privlačenja ulaganja tako da reflektira inovacije, održivost i promjene potreba tržišta. Ključno je stvoriti okruženje koje potiče investicije u tehnološki napredne sektore, zelenu ekonomiju, digitalne medije, biotehnologiju i druge rastuće industrije. Osim toga, važno je omogućiti usklađivanje različitih ministarstava i razina vlasti kako bi se postigla koordinacija u privlačenju investicija, rekao je Kolar.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, najavio je Njemačko-hrvatski razvojni forum koji će se održati u studenome u Zagrebu, a koji je na sjednici podržao veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Christian Hellbach, ističući da je odnos Njemačke i Hrvatske tradicionalno prijateljski, ali s obzirom na to da živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja, moramo pronaći nove zajedničke ciljeve temeljene na zajedničkim interesima na lokalnoj i regionalnoj razini jer se Njemačka snažno zalaže za decentralizaciju.

Na sjednici Izvršnog odbora sudjelovala je i Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Usuglašen je tekst Pisma namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje će dvije organizacije potpisati u prosincu. Vojnić je naglasila da sustavna podrška donosi mnogo Hrvatima u Republici Srbiji, a na marginama sastanka potpisani su ugovori kojima će Krapinsko-zagorska županija stipendirati dva učenika i dva studenta s tog područja.

Izvor: HZŽ

Fotografije: Kristijan Toplak