VIDEO Zapanjujuća snimka ulaska drona kroz ‘vrata koja vode u svijet podzemlja’: Ovaj duboki ožiljak presijeca sibirsku šumu

VIDEO Zapanjujuća snimka ulaska drona kroz ‘vrata koja vode u svijet podzemlja’: Ovaj duboki ožiljak presijeca sibirsku šumu

Pokrivajući približno 0,8 četvornih kilometara što je ekvivalentno površini od oko 145 nogometnih igrališta, ovaj duboki ožiljak koji presijeca šume istočnog Sibira.

Ogromni krater u Sibiru kojeg mještani nazivaju “vratima u podzemni svijet” nastavlja rasti, otkrivaju nove snimke dronom koje su snimili Rusi. Snimka, koja je objavljena 12. srpnja, nudi gledateljima pogled iz ptičje perspektive na krater Batagay, koji se također piše Bagatayka i Batagaika, koji se smatra najvećom depresijom permafrosta na svijetu, navodi Ruptly.tv.

Pokrivajući približno 0,8 četvornih kilometara što je ekvivalentno površini od oko 145 nogometnih igrališta, ovaj duboki ožiljak koji presijeca šume istočnog Sibira vjerojatno je izazvan krčenjem šuma tijekom 1940-ih. To je dovelo do erozije, koja je zatim pogoršala sezonsko topljenje permafrosta i stvorila “megaslump”, ili masivni krater u tlu. Budući da se permafrost u ovoj regiji sastoji od 80% leda, velike količine otopljenog sedimenta na obronku su se urušile, otkrivajući nešto što izgleda kao ogromna posjekotina koja siječe krajolik u ruskoj Republici Sakha.

Pronašli su ostatke životinja i biljaka

I nisu samo snimke dronova ono što pokazuje da se krater nastavlja širiti. Tijekom godina, satelitske slike također su potvrdile da je megapad porastao. Kako se zemlja povlačila, otkrila je “desetke tisuća godina smrznute ostatke”, koji datiraju čak iz srednjeg pleistocena, koji je završio prije 126.000 godina.

U jednoj je studiji taljenje omogućilo znanstvenicima pristup mesu bizona koje je bilo zamrznuto otprilike 8000 godina, dajući istraživačima novi uvid u životinje i biljke koje su nekada nastanjivale tu regiju. Znanstvenici nisu sigurni kojom se točno brzinom krater širi. Međutim, lokalno stanovništvo tvrdi da je u posljednjih nekoliko godina narasla između 20 i 30 m na određenim točkama, prenosi Live Science.

“Ovo je nešto vrlo rijetko, ovo je jedinstveni objekt prirode koji nam omogućuje da vidimo povijest Zemlje u razdoblju od pola milijuna godina sačuvanu u permafrostu”, rekao je za Ruptly.tv Alexey Lupachev, viši istraživač na Institutu za fizikalno-kemijske i biološke probleme znanosti o tlu pri Ruskoj akademiji znanosti, piše Klik.hr.