30. Memorijal “Hrvatski sokoli Laze”

30. Memorijal “Hrvatski sokoli Laze”

U nedjelju, 25. lipnja ove godine, mještani Laza još su jednom, po trideseti puta kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama, a posebno memorijalnim skupom, potvrdili da nisu i neće zaboraviti sedmoricu svojih mještana, hrvatskih sokola, poginulih u Domovinskom ratu. Njima u čast održana je sveta misa zadušnica, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U ime Brodsko-posavske županije,  vijence je položio i svijeće zapalio zamjenik župana, Marko Šimić.

Održavajući 30. po redu Memorijal “Hrvatski Sokoli” u Lazama prisjećamo se mučnog razdoblja agresije na Republiku Hrvatsku, ali i razdoblja ponosa i slave. Danas, kao i prijašnjih godina, evociramo sjećanja na Željka i Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, mještane koji su u Domovinskom ratu život položili na oltar Domovine. Na tome im nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti stoga je naša i dužnost i obveza buduće generacije podsjećati na njihovu i žrtvu svih hrvatskih branitelja kako se prošlost ne bi ponovila.

Svečano obilježavanje nastavljeno je u Domu “Hrvatskih sokola” komemoracijom za poginule hrvatske branitelje, nakon čega je uslijedila promocija knjige “Rodoslovlje – Laze” i prezentacija knjige “Staze za laze – Laze za Domovinu”  o kojima su govorili ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, umirovljeni brigadni general Mladen MikolčevićJosip PavićJosip DokuzovićTomislav Šulj i Tomica Bašić.

U sklopu 30. obljetnice Memorijala “Hrvatski sokoli Laze”, jučer je u Lazama obilježena još jedna velika obljetnica, a to je 95 godina postojanja nogometnog kluba “Graničar” Laze, koji je ujedno i inicijator Memorijala, a osnovan je 1928. godine i jedan je od najstarijih klubova u ovom dijelu Slavonije.