Cure detalji dosad neviđene operacije: Smišljeno zavaravanje, 10 sati u vlaku i jedan poziv Moskvi

Cure detalji dosad neviđene operacije: Smišljeno zavaravanje, 10 sati u vlaku i jedan poziv Moskvi

Predsjednik Joe Biden je nenajavljeno posjetio Kijev i izrazio podršku Ukrajini

Godinu dana poslije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokracija stoji. Amerikanci su uz vas, svijet je uz vas. – Tim je riječima američki predsjednik Joe Biden počeo neočekivani posjet glavnom gradu Ukrajine.

Američki predsjednici posjećivali su ratna područja, George W. Bush (sin) i Barack Obama Afganistan i Irak dok je ondje bjesnio rat. Zemlje u kojima je SAD vodio rat i gdje je postojala američka vojna sila na terenu, piše Jutarnji.hr.

Biden je došao u zemlju koja se grčevito brani od napada nuklearne sile Rusije dok joj SAD pruža pomoć u naoružanju, gdje formalno na terenu nema američke vojske. Posjet je držan u najvećoj tajnosti, The New York Times piše kako je Bijela kuća objavila predsjednikov dnevni raspored za ponedjeljak koji je predviđao odlazak u Poljsku. Na nekoliko je briefinga za novinare na pitanje izrijekom odgovarano: “Predsjednik ne kani otići u Kijev”.

Pričalo se samo o putu u Poljsku gdje će obilježiti godišnjicu ruske agresije. U subotu navečer je Biden odveo suprugu Jill na večeru i onda se ukrcao u zrakoplov i stvarno krenuo put Poljske. Koja je bila samo usputna postaja jer je ondje prešao u vlak i krenuo na višesatno putovanje u Kijev. Tajnost je sačuvana.