Vučić članove svoje stranke maltretira pozivima: ‘Halo, samo da ti zahvalim što me nisi podržao…‘

Vučić članove svoje stranke maltretira pozivima: ‘Halo, samo da ti zahvalim što me nisi podržao…‘

Predsjednik Srbije navodno ‘naglašeno vodi računa o tome tko od naprednjaka javno istupajući štiti njegov lik i djelo‘

Članovi Srpske napredne stranke tuže se da ih njihov šef Aleksandar Vučić postrojava pasivno-agresivnim telefonskim pozivima, javlja Nova.rs u članku pod naslovom “Halo, Vučić je… Samo da ti se zahvalim što me nisi podržao”.

Naime, čini se da predsjednik Srbije “naglašeno vodi računa o tome tko od naprednjaka javno istupajući štiti njegov lik i djelo, toliko da se članovi stranke praktički natječu tko će biti brži i bolji u javnom branjenju šefa i isticanju njegovih postignuća”, piše autor portala Vojislav Milovančević, pozivajući se na izjave koje su mu anonimno dali članovi vladajuće srbijanske stranke.

“Puno se puta događalo da dužnosnike pozove sam Vučić kako bi im ironično zahvalio na podršci”, otkrio je jedan sugovornik Nove.rs. “Ti razgovori bili su vrlo neugodni, postoji strah da neće moći više napredovati ili da će se naći u problemu, pa se članovi stranke natječu u tome čije će priopćenje biti zapaženije. Posebno se cijeni ako za to koriste privatne profile na društvenim mrežama”, rekao je sugovornik Nove.rs.

U ranijim razgovorima s portalom osobe bliske vladajućem SNS-u ustvrdile su “da su medijski nastupi istaknutih članova SNS-a strogo kontrolirani, iskakanja nema, a izjave suprotne onome što govori predsjednik Srbije ne toleriraju se”. Onima koji se probijaju u hijerarhiji stranke savjetuje se da prilikom gostovanja u medijima što više spominju predsjednika i njegove rezultate, dok se medijima bliskima vlasti sugerira koje osobe ne treba pozivati u emisije jer ne spominju i ne hvale dovoljno Vučića. Šef SNS-a manipulira javnim prostorom i time što podiže napetost kod građana, izaziva krize, a onda stiže upomoć i spašava stvar, tvrde izvori iz stranke.

Kako navodi autor Nove.rs, predsjedniku je važniji imidž od rješavanja problema. Kroz režimske medije Vučić stvara dojam da je ugrožen i pod pritiskom, a omiljena teza koju gura u javni prostor je da će “svi Vučićevi povijesni uspjesi biti poništeni” ako “oni koji ne vole Srbiju” slome predsjednika koji se “bori sam protiv svih”. U odlučivanju o tome kakve poruke treba prezentirati u medijima uvijek sudjeluje i sam Vučić, tvrde sugovornici Nove.rs.

Mediji dobivaju poruke o ključnim riječima koje trebaju upotrebljavati, koriste ih za kreaciju naslovnica, a stranački ljudi na društvenim mrežama. “Neki od primjera, korištenih u slučaju situacije na Kosovu, su ‘Kurtijev zulum‘ i ‘Kurtijev teror‘”, kaže sugovornik Nove.rs, otkrivajući da se dogovori finaliziraju putem aplikacije Viber. U rujnu je “vruća” riječ bila “simultanka”, a javnost je trebalo bombardirati porukom kako je Vučić igrao “simultanku” s opozicijom i sve ih pobijedio.

Sugovornici potvrđuju da je sustav, čini se, odavno uspostavljen, a mijenja se samo tema. “Ujutro stigne poziv za sjednicu u Palači Srbija na koju dolaze svi – predstavnici Vlade, direktori poduzeća, cijeli vojni vrh. Ako je tema Kosovo, dođu i predstavnici Srba s Kosova. Sastanci se odvijaju u najvećoj sali palače. Vučić dolazi posljednji. Vlada smrtna tišina, a on tako tiho priča da se morate napinjati da ga čujete. Obično citira što izjavljuju stranci, spominje “te budale iz Bruxellesa…i slično”, otkriva izvor.

Kada je izbio rat u Ukrajini, Vučić je nakon dva dana odlučio da mora održati sjednicu. Tada je okupljenima rekao da Srbiju sa svih strana pritišću, ali da je on za to da se glasa samo za dio deklaracije koji se odnosi na podršku ukrajinskoj teritorijalnoj cjelovitosti, otkrio je sugovornik Nove.rs. Tri ministra bila su za to da se osudi ruska agresija, a to je izbacilo Vučića iz takta. Naime, te sjednice služe samo da se usvoje unaprijed donesene odluke.

“Vučić je počeo vikati i govoriti da trebamo zapamtiti one koji su protiv odluke. To je prestrašilo jednog ministra pa je spustio ruku. Međutim, Srbija je kasnije glasala u UN-u za rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu”, ispričao je sugovornik. Na tim sjednicama navodno se rijetko tko javlja za riječ zbog straha od toga kako će reagirati Vučić, ali se mnogi dužnosnici privatno međusobno žale i komentiraju što su doživjeli. “Vučića posebno izbacuje iz takta ako netko kasni i uđe u salu nakon njega, iako se na sjednicama uglavnom samo slušaju predsjednikovi monolozi dok ostali sjede i šute”, opisao je izvor, prenosi jutarnji.hr