Ovo je posljednja fotografija veselog društva prije masakra: Nisu imali pojma što im se sprema…

Ovo je posljednja fotografija veselog društva prije masakra: Nisu imali pojma što im se sprema…

‘Svi su se spremali za zabavu, pekli su roštilj i postavljali stolove. Zadnji poziv dobili smo u 10 navečer‘, tvrde rođaci ubijenih

Ruski mediji objavili su fotografiju ruskih vojnika kako u novogodišnjoj noći sjede za stolom samo nekoliko trenutaka prije nego li su ubijeni u napadu ukrajinskih snaga na Makiivku. Kako navode novinari ruske službe BBC-ja, rođaci smaknutih vojnika ne vjeruju u službenu verziju ruskog ministarstva obrane koja navodi da se napad dogodio zbog korištenja mobitela čije su signale detektirali Ukrajinci i iskoristili ih za uništavanje mete.

Jedan od njih tvrdi da su se vojnici riješili kartica iz mobitela dok su još bili na Rostovu na Donu te da im je zapovjednik kupio ukrajinske kartice, a obiteljima su se javljali putem Telegrama.

‘31. prosinca čuli smo se tri puta. Svi su se spremali za zabavu, pekli su roštilj i postavljali stolove. Zadnji poziv dobili smo u 10 navečer po moskovskom vremenu. Rekli su da će pojesti i ići spavati jer su svi umorni‘, kazao je rođak jednog preminulog.

Verzija ruskog ministarstva obrane glasi da je u ukrajinskom napadu na Makiivku život izgubilo 89 vojnika, no rođaci ni u tu brojku ne vjeruju. Tvrde da je 500 do 600 novomobiliziranih vojnika bilo smješteno u bivšoj školi koja je uništena u raketnom napadu.

Kako bi potvrdili priču o velikom broju vojnika u zgradi novinari su objavili fotografiju ruskih vojnika okupljenih za stolom kako slave Novu godinu – pred njima su boce pića i hrana.

Masovna smrt ruskih vojnika dovela je do brojnih kritika od strane ruskih zapovjednika, vojnih blogera i propagandista koji su inače Kremlju iskazivali samo lojalnost., piše jutarnji list