Specijalci u zoru iskočili iz Black Hawkova i uhitili par: ‘Bilo je važno da ne unište dokaze‘

Specijalci u zoru iskočili iz Black Hawkova i uhitili par: ‘Bilo je važno da ne unište dokaze‘

Europske zemlje sve su manje sklone gurati špijunske slučajeve pod tepih

Dva helikoptera Black Hawk nadlijetala su pred zoru predgrađe Stockholma. Iz njih su se spustili specijalci i uhitili par ruskih imigranata, pod optužbom za špijunažu. Švedski mediji navode da je riječ o muškarcu i ženi 60-ih godina, koji su u Švedsku stigli kasnih 90-ih.

Privedeni Rus sa švedskim državljanstvom ostaje u pritvoru, a njegova supruga, također Ruskinja sa švedskim državljanstvom, puštena je tjedan dana kasnije, objavio je Politico. Policija ističe da žena ostaje osumnjičena. Riječ je o opsežnoj istrazi koja će trajati dugo, rekao je novinarima švedski javni tužitelj Henrik Olin.

Obavještajna agencija izvijestila je samo o tome da ih se tereti za špijuniranje na teret Švedske i još jedne strane zemlje te da istraga traje već neko vrijeme, prenosi AP. Stefan Hector, zapovjednik operativnog odjela švedske policije, rekao je da je operacija uhićenja 22. studenoga trajala manje od jedne minute, jer je bilo važno da osumnjičenici ne stignu ništa baciti u zahod ili uništiti računala.

Švedske vlasti uhitile su ruski par nakon što je počelo suđenje dvojici braće rođenih u Iranu, optuženih za špijunažu u korist Rusije. I oni su naturalizirani Šveđani, a jedan je radio za švedsku obavještajnu agenciju. Optuženi su da su špijunirali za GRU, rusku vojnu obavještajnu službu, od 2011. do 2021. godine. Tužiteljstvo je poručilo da nova uhićenja nisu povezana s tim slučajem. Politico, pak, piše da je uhićeni par također optužen za odavanje povjerljivih informacija ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji GRU. Oni negiraju optužbe.

Uhićen i časnik GRU-a
U Nizozemskoj je nedavno razotkrivena ruska špijunka, a u Norveškoj je uhićen čovjek za kojeg se vjeruje da je časnik GRU-a. Uhićen je na putu do fakulteta na kojem je djelovao pod lažnim identitetom kao brazilski profesor. Svi ti slučajevi ukazuju na to da su europske zemlje sve manje sklone gurati špijunske slučajeve pod tepih, zaključuju stručnjaci s kojima je razgovarao Politico. – Europa je završila sa suptilnim signalima prema Rusiji – kaže Carolina Angelis, bivša analitičarka švedske obavještajne službe.

Nedavno izvješće Švedske agencije za vojna istraživanja otkrilo je da su u posljednjih deset godina tri baltičke države, Estonija, Latvija i Litva, odgovorne za gotovo dvije trećine europskih presuda za špijunažu. Za pola tih slučajeva odgovorna je Estonija. To ne znači da su baltičke zemlje više na udaru stranih špijuna, nego da žele pokazati ozbiljnost sigurnosne prijetnje, ponajprije od Rusije, a u manjoj mjeri iz Kine, dok u isto vrijeme dokazuju svoju sposobnost da uhvate i osude špijune. Estonija je među ostalim osudila pripadnika svoje vojske Denisa Metsavasa, kojeg su zapovjednici prije četiri godine prozvali kao izdajnika.

Prema švedskoj studiji, posebno je Rusija agresivno špijunirala europske susjede. Jedan od autora tog izvješća, Michael Jonsson, kaže da je to potaknulo raspravu među navedenim državama o tome koliko bi se otvoreno trebale uhvatiti u koštac s ruskim pokušajima špijunaže. Zbog toga se sve više odustaje od uobičajene tajnosti tih akcija.

Koncept vidljivije protuobavještajne strategije počeo je dobivati maha, kaže Jonsson za Politico. I druge zemlje su se počele ugledati u Estoniju. U tom kontekstu treba gledati nedavna uhićenja u Norveškoj i Švedskoj, kao i prošlogodišnju osudu švedskog konzultanta za špijuniranje za Ruse. Dodajte jednadžbi to što je Skandinavija trenutačno sigurnosno žarište: Švedska i Finska uočavaju pokušaje nadziranja ili ometanja pristupanja dviju zemalja NATO-u, a Norveška je posebno zabrinuta za svoju naftnu i plinsku infrastrukturu nakon nedavne sabotaže plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora.

Suđenja za špijunažu u Norveškoj
Norveška upravo vodi suđenja protiv više Rusa optuženih za snimanje kamerama postavljenim na dronovima, unatoč zakonu koji im to izričito zabranjuje. Šveđani su 2020. uhapsili 47-godišnjeg konzultanta nakon što je časniku GRU-a u restoranu u središtu Stockholma predao poslovne tajne Volva i Scanije, domaćih proizvođača automobila i kamiona. Slike primopredaje, gdje je agent primio omotnicu s gotovinom, objavili su lokalni mediji, što je natjeralo časnika GRU-a, koji je imao diplomatski imunitet, da ubrzo nakon toga tiho napusti Švedsku. Agent je krajem 2021. godine osuđen na tri godine zatvora.

Suđenje dvojici braće rođene u Iranu počelo je 25. studenoga: Peyman Kia (42) i Payam Kia (35) pojavili su se pred okružnim sudom u Stockholmu kako bi se suočili s optužbama da su zajedno radili na prosljeđivanju informacija Rusiji između 28. rujna 2011. i 20. rujna 2021. godine. Stariji je optužen da je ukrao dosjee od švedskih obavještajnih agencija za koje je radio, dao ih mlađem bratu, koji ih je proslijedio GRU-u u zamjenu za gotovinu. Policija je snimila mlađeg brata kako baca tvrdi disk u smeće nakon što je uhićen stariji brat.

Između 2014. i 2015. Peyman Kia radio je za švedsku obavještajnu agenciju, ali i za oružane snage te zemlje. Švedski tužitelji tvrde da podaci koje su dali Rusima potječu od nekoliko tijela unutar švedske sigurnosne i obavještajne službe, poznate pod akronimom SAPO. Među ostalim, sastavili su popis svih zaposlenika unutar SAPO-a, rekao je obavještajni stručnjak Joakim von Braun švedskoj televiziji SVT. Braći prijeti doživotni zatvor, piše jutarnji.hr