Svećenik časnoj uzeo nevinost, nagovarao je i na trojac? “To ti je kao Sveto Trojstvo…”

Svećenik časnoj uzeo nevinost, nagovarao je i na trojac? “To ti je kao Sveto Trojstvo…”

Marko Ivan Rupnik, svećenik iz Slovenije, navodno blizak papi Franji, ponovno se našao usred optužbi za seksualno zlostavljanje.


Marko Ivan Rupnik, svećenik iz Slovenije, blizak papi Franji, navodno je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks utroje.

Usporedio ga je sa Svetim Trojstvom. Ovo je još jedna u nizu optužbi protiv ovog Isusovca. I 90-ih godina navodno je zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Talijanski mediji naveliko su pisali o tome početkom mjeseca. Rupnikov vjerski red istraživao je Rupnika, ali nastupila je zastara. 

Jedna od časnih sestara ispričala je za talijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome.

Rekao je da će seksom utroje “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”.

U intervjuu za Domani časna sestra, koja je željela ostati anonimna, ispričala je da je Rupnik iskorištavao njezinu krhkost i nevinost, prenosi Express.co.uk.

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao gotovo 20 časnih sestara. Iznijela je optužbe, ali one su, kazala je, ignorirane. 

Isusovački red nakon objavljenog intervjua s časnom sestrom pozvao je sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane.

Rupnik je 2019. godine ekskomuniciran, navodi National Catholic Register. Deset mjeseci kasnije to je ukinuto, a postavljena su mu “preventivna ograničenja”, odnosno stavljena mu je zabrana da se bavi javnim aktivnostima bez dopuštenja mjesnog poglavara.

Družba Isusova kaže da su “preliminarne” restriktivne mjere uvedene u lipnju 2019.

Rupnik, 68-godišnji Isusovac iz Slovenije, u liturgijskim je krugovima, ali i diljem Europe poznat po svojem umjetničkom radu – postavio je mozaike u desetke uglednih kapela u Europi, uključujući jednu u Vatikanu te nekoliko njih u SAD-u., prenosi dnevnik.hr