Potpredsjednica Europskog parlamenta navodno pronađena s vrećama novca

Potpredsjednica Europskog parlamenta navodno pronađena s vrećama novca

Istraga se vodi zbog sumnje u pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države, sumnje u navodnu kriminalnu organizaciju, korupciju i pranje novca

Zbog sumnji na primanje mita i korupciju navodno povezanu s Katarom, belgijska policija uhitila je potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, visokog dužnosnika jedne europske udruge sindikata te jednog bivšeg europarlamentarca iz Italije, kod kojega je u pretresu stana pronađeno i zaplijenjeno oko 500 tisuća eura, javljaju belgijski mediji pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi. Ukupno je u petak uhićeno pet osoba i zaplijenjeno oko 600 tisuća eura u šesnaest pretresa sa sudskim nalogom, potvrdilo je belgijsko tužiteljstvo.

Navodno su “vreće s novcem”, kako pišu mediji, pronađene i kod same Kaili, a njezin je otac zatečen s “kovčegom punim novca” u posjedu, piše poslovni dnevni list L’Echo. Istraga bi se mogla pretvoriti u jedan od najvećih koruptivnih skandala dosad zabilježenih u Europskom parlamentu.

Eva Kaili, grčka europarlamentarka, članica je političke skupine socijalista i demokrata, a kao potpredsjednica EP-a zadužena je da mijenja predsjednicu Europskog parlamenta u odnosima s Bliskim istokom. Skupina socijalista u EP-u odmah je suspendirala Kailino članstvo s neposrednim učinkom i u priopćenju se ogradila, naglasivši da potpuno surađuje s istražiteljima i da kao politička skupina ima nultu toleranciju na korupciju.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula, koji je vanjskopolitički koordinator europskih socijalista, kaže kako ne zna o čemu se radi u istrazi, ali da je dobro da je “gospođa suspendirana”.

– Stvar treba istjerati do kraja, surađivati s belgijskim istražiteljima, vidjeti o čemu se radi. A prvi potezi grupe govore da idemo u tom pravcu – kaže Picula.

Bivši talijanski europarlamentarac, za kojeg belgijski mediji tvrde da je Pier Antonio Panzeri, također je bio u redovima socijalista i demokrata. Kad je riječ o uhićenom sindikalistu, mediji neslužbeno doznaju da se radi o Talijanu Luci Visentiniju, glavnom tajniku međunarodne konfederacije sindikata ITUC.

Istraga se vodi oko sumnje u pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države, sumnje u navodnu kriminalnu organizaciju, korupciju i pranje novca, priopćeno je iz federalnog tužiteljstva Belgije. Uhićeno je i dvoje asistenata dvoje belgijskih zastupnika u Europskom parlamentu. Jedan od tih asistenata je prije radio za uhićenog Talijana Panzerija, a drugi za nevladinu organizaciju i taj njegov angažman je predmet istrage. Dvoje belgijskih europarlamentaraca kod kojih rade ti asistenti izjavili su da istraga nije povezana s njima samima.

Vijest o uhićenju potpredsjednice EP-a stigla je nakon što je njezina stranka u Grčkoj, Panhelenski socijalistički pokret, u petak navečer objavila da je Kaili izbačena zbog istrage belgijskog javnog tužitelja koja se odnosi na nekoliko ljudi u Europskom parlamentu za koje se sumnja da su počinili koruptivna kaznena djela. Eva Kaili je nedavno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održala govor u kojemu hvali Katar, govori da je ta zemlja primjer kako “sportska diplomacija može postići povijesnu transformaciju države” i objašnjava kako nije fer kad se iz Europe kritizira Katar zbog ljudskih prava, dok se uredno kupuje katarski plin.

– Neki ovdje pozivaju na diskriminaciju (Katara, nap.a.), tlače ih i svakoga tko s njima razgovara optužuju za korupciju. Ali i dalje kupuju njihov plin, i dalje njihove kompanije tamo rade. Možemo promovirati naše vrijednosti, ali nemamo moralno pravo na držanje lekcija kako bismo dobili jeftinu medijsku pozornost – govorila je Kaili, prenosi vecernji.hr