Video. U Rusiji počeli prvi prosvjedi protiv mobilizacije. Policija odvlači najhrabrije, privedeni deseci ljudi

Video. U Rusiji počeli prvi prosvjedi protiv mobilizacije. Policija odvlači najhrabrije, privedeni deseci ljudi

Policija je već uhitila desetke prosvjednika

Nije trebalo dugo da u Rusiji krenu prvi prosvjedi protiv djelomične mobilizacije rezervista, koju je jutros naredio predsjednik Vladimir Putin. Društvenim mrežama šire se snimke građana koji mirno prosvjeduju u gradovima Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku i brojnim drugim. Međutim, gdje god lokalno stanovništvo izađe na ulice, ubrzo se pojavi još više pripadnika interventne policije.

Tako se na snimkama već mogu vidjeti i prva uhićenja, a za sada se spominju deseci privedenih. Te bi brojke večeras mogle znatno narasti, jer je ruski antiratni pokret ‘Vesna’ pozvao na prosvjede u gradovima i mjestima diljem Rusije u 19 sati po lokalnom vremenu. “Ne morate umrijeti za Putina. Potreban si u Rusiji onima koji te vole. Za vlasti ste samo topovsko meso, gdje ćete biti rasipani bez ikakvog smisla i svrhe”, poručili su organizatori potencijalnim regrutima.

Prijete kaznom zatvora do 15 godina
Tamošnji dužnosnici već su počeli zastrašivati sve koji se odluče ili još razmišljaju o izlasku na ulice. Tako je Ured javnog tužitelja u Moskvi objavio da je sudjelovanje u prosvjedima “kazneno djelo koje može rezultirati i s do 15 godina zatvora”, prenosi BBC.
Na prosvjedima nakon samog početka ruske invazije na Ukrajinu, policija je privela 16.000 ljudi., prenosi TELEGRAM