VIDEO Kaos u Beogradu! Došlo do obračuna huligana i policije: “Udrite srpska deco…”

VIDEO Kaos u Beogradu! Došlo do obračuna huligana i policije: “Udrite srpska deco…”

U subotu ujutro blokirane su ulice u središtu Beograda. Unatoč zabrani, EuroPride 2022. započeo je u 17:30. No, povorci ponosa prethodio je incident. Huligani su se sukobili s policijom.

  • U subotu ujutro blokirane su ulice u središtu Beograda
  • Organizatori Europirdea 2022 najavili su održavanje Povorke ponosa unatoč zabrani 

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

18:58 Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić održat će konferenciju za novinare u zgradi Vlade Srbije u 19 sati.

18:56 Javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je kako je 27-godišnji muškarac iz Niša zadržan zbog sumnje da je napao policajca zaduženog za osiguranje manifestacija u Beogradu.

Policija je kod mladića pronašla malu sjekiru, nož i dimne bombe, piše N1 Srbija.

18:30 Zastava duginih boja stigla je na stadion Tašmajdan gdje se večeras održavaju koncerti u okviru EuroPridea, čime je povorka simbolično završena, piše Nova.rs.

17:57 U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije ranije u subotu došlo je do incidenata kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i novinarku jedne televizije.

17:52 Vladimir Bilčik, poslanik Europskog parlamenta u Srbiji, održao je govor na početku šetnje Europride 2022. Naglasio je da je poštovanje različitosti ne samo temelj europskih vrijednosti, već i duh same Europe.
“Vrlo sam sretan što Beograd danas može pokazati europski duh. Beograd i Srbija nam pokazuju gostoprimstvo, prihvaćanje i poštovanje. Važno je da suština današnjeg dana ostane ovdje dugo nakon što se posljednji događaj Europridea završi. Borba za europsku budućnost Srbije mora se nastaviti još odlučnije i nakon što ovaj tjedan završi”, rekao je Bilčik, dodajući da je vrlo sretan što je danas u prijestonici Srbije.
17:30 Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, počela je uz glazbu i po kiši u Beogradu nešto iza 17.30 sati, nakon višetjedne neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.
Jake policijske snage raspoređene su radi osiguranja povorke.
MUP Srbije odobrio povorku
16:38 Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.
Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.
Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.
U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.
Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.
Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke uslijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, koja je u Beogradu.
Premijerka Ana Brnabić zajamčila je sigurnost tijekom održavanja Europridea. Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti nejzina životna partnerica.
Više javno tužiteljstvo u Beogradu naredilo je zadržavanje do 48 sati svih osoba koje su sudjelovale u napadu na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.
16:10 Radio Slobodna Europa javlja kako se u Takovskoj ulici nedaleko od srpske državne televizije okupilo nekoliko desetaka protivnika Povorke ponosa., prenosi dnevnik.hr