Došlo do obračuna huligana i policije: Bačeni suzavac i dimne bombe, uhićeni deseci osoba

Došlo do obračuna huligana i policije: Bačeni suzavac i dimne bombe, uhićeni deseci osoba

Jedan od organizatora ‘Europridea 2022‘ izjavio je da je MUP odobrio održavanje povorke

NOVO 17:20 Protivnici Pridea, među kojima i pripadnici navijačkih skupina, pokušali su se maskirani i uzvikujući: “Ubij pedere!” probiti kroz policijski kordon s bočnih prilaza, iz Resavske i Beogradske ulice, prema Bulevaru kralja Aleksandra gdje su okupljeni sudionici Pridea. Iako su upotrijebili i baklje, policija je odbila njihov pokušaj. Za to vrijeme ispred Ustavnog suda Srbije okuplja se sve više sudionika pridea, koji su veseli, raspoloženi i raspjevani. Među njima je i izvjestitelj EK za Srbiju Vladimir Bilčik. Došla je i Milica Đurđić, partnerica premijerke Srbije Ane Brnabić., javlja jutarnji list


17:14 U Bulevaru oslobođenja došlo je do obračuna prosvjednika i policije. Bačeni su suzavac i dimne bombe, a policija je gađana bakljama i ‘topovskim udarima‘, javlja Nova.rs.


17:02 – Grupa od nekoliko desetaka huligana krenula je niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv sudionika “Europridea 2022”. Kako reporter Nova.rs javlja s mjesta događaja, čuju se ‘topovski udari‘.

Huligani su prvo pokušali probiti kordon policije u Beogradskoj ulici, ali su ih službenici MUP-a u tome spriječili. Oni su se razbježali, a policija ih je lovila. Pobjegli su u park na Slaviji, a potom niz Beogradsku ulicu ponovo krenuli k Ustavnom sudu gdje se održava manifestacija “Europride”.

Upalili su baklje i skandiraju “Ubij pedera!”.

16:51 – Litijaši su se probili među sudionike Parade ponosa s ikonama i križevima i počeli se moliti, nakon čega je intervenirala policija i molitelje izvela iz kruga u kojem se održava parada.


16:47 – Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti njezina životna partnerica.

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.


16:38 – Sudionici Europridea pristižu na mjesto odakle počinje šetnja dok je u Takovskoj ulici nekoliko desetina protivnika Pridea. Kordon im ne dopušta da prođu dalje.

16:31 Grupa od nekoliko desetaka huligana stigla je nešto poslije 16 sati ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a plan je da u svakom trenutku krenu ka centru grada. Mladići su mahom obučeni u crne majice, većina njih je maskirana, nose navijačke majice, kao i one sa natpisom “Nema predaje”, javlja Nova.rs.

Mladići viču “Pederi, pederi.” Na ovoj lokaciji nema policije.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER