Šef ukrajinske vojske: Oslobodili smo više od 3000 četvornih kilometara od početka rujna, na 50 km smo od granice s Rusijom

Šef ukrajinske vojske: Oslobodili smo više od 3000 četvornih kilometara od početka rujna, na 50 km smo od granice s Rusijom

Ukrajinske oružane snage su od početka rujna oslobodile više od 3000 četvornih kilometara područja od ruskih osvajača.

Valerij Zalužnij, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je to u objavi na Facebooku, prenosi Ukrinform.

“Oružane snage nastavljaju s oslobađanjem teritorija okupiranih od Rusije. Od početka rujna više od 3000 četvornih kilometara vraćeno je pod kontrolu Ukrajine”, stoji u objavi.

Prema njegovim riječima, “u pravcu Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Ostalo je 50 km do državne granice”.

Zalužnij je objavio i fotografije na kojima se vide rezultati rada nekoliko ukrajinskih jedinica. Rekao je da su u bliskoj interakciji jedinice ukrajinskih oružanih snaga vratile sela Bajrak, Nova Husarivka, Ščurivka i Vilhuvatka. Zauzimanje moćnih uporišta ruskih trupa, koje su Rusi s ponosom nazivali ‘Maskva’, ‘Omsk’ i ‘Piter’, omogućilo je pokretanje protuofenzive na Balakliju, Izjum i Kupjansk”, napisao je.

“Ponosan sam i zahvalan svakom ukrajinskom vojniku. Čast mi je boriti se rame uz rame s vama. Vječno sjećanje na poginule u borbama za Ukrajinu!” rekao je Zalužnij.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je ranije da su od jutra 11. rujna ukrajinske snage ušle u Kupjansk i nastavljaju s oslobađanjem naselja u okolici Kupjanska i Izjuma u regiji Harkiv.