Rusi su brzo proglasili ukrajinski poraz kod Hersona. Priča s terena je drugačija…

Rusi su brzo proglasili ukrajinski poraz kod Hersona. Priča s terena je drugačija…

U PONEDJELJAK ujutro ukrajinska vojska je objavila da je konačno započela svoju tko zna koliko puta najavljivanu i proglašavanu protuofenzivu u regiji Herson. Ovog puta je mislila ozbiljno. 

Operativno zapovjedništvo Jug priopćilo je da su ofenzivne akcije pokrenute u više smjerova te da su “probile prvu liniju obrane” nakon što su prethodni raketni i drugi napadi na niz ruskih skladišta streljiva, vojnih stožera, zračnih baza i logističkih ruta, prije svega na mostove preko rijeke Dnjepar, “neupitno oslabili neprijatelja”.

Prvog dana invazije ukrajinski vojni izvor rekao je za CNN da su oslobodili četiri sela, Pravdine, Arhanhelske, Novodimitrivku i Tominu Balku, koja se nalazi vrlo blizu Hersona, iako neki izvori osporavaju ovo posljednje.

“Ovaj proces neće biti jako brz, ali će završiti postavljanjem ukrajinske zastave iznad svih naselja Ukrajine”, poručio je Oleksij Arestovič, savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine. S druge strane, rusko ministarstvo obrane ubrzo je priopćilo da su ukrajinske snage pretrpjele “teške gubitke” i “doživjele težak neuspjeh” u pokušaju protuofenzive. 

U utorak je zamjenik načelnika ruske okupacijske uprave Hersonske regije ustvrdio da su njihove snage “uništile” ukrajinske sabotere u gradu Hersonu koji su se “aktivirali”. Iako je njegovu tvrdnju nemoguće provjeriti, istog je dana internetom počela kružiti snimka na kojoj se jasno čuje pucnjava na ulicama tog grada pod ruskom okupacijom. 

Ukrajinska protuofenziva nije počela ovog tjedna, traje već dugo

Istini za volju, nije ovo bio prvi put da su ukrajinske snage krenule u ozbiljan protunapad. To se dogodilo još početkom lipnja, a do kraja srpnja su oslobodile 15% Hersonske regije, uključujući 44 sela, prema tvrdnji guvernera vojne administracije te regije Dmitra Butrija. I karte bojišta, poput onih koje redovito objavljuje američki nevladin Institut za ratne studije, jasno su pokazivale da su Ukrajinci oslobodili značajan teritorij i primaknuli se gradu Hersonu zapadno.

U tom smislu može se govoriti o postepenoj i ograničenoj protuofenzivi koja nije počela niti će završiti ovog tjedna.

“Potjerali smo ih daleko natrag”, rekao je ukrajinski vojnik Viktor u utorak reporteru AFP-a u gradiću Berežnehuvate nakon očito uspješne bitke. Ali njegov zapovjednik Oleksandr predvidio je da će borba za oslobađanje Hersona biti “duga i komplicirana”.

Ukrajinska vojska pak, nakon kraćeg zatišja, ovih dana tvrdi da je nanijela “prilično značajne gubitke” Rusima na jugu, uključujući stotine ubijenih vojnika, desetke uništenih tenkova i oklopnih vozila i artiljerije te nekoliko skladišta oružja. 

Nema sumnje da su im moderne zapadne haubice i višestruki raketni sustavi HIMARS (koje su proruski propagandisti još donedavno ismijavali, dok njihova razorna moć nije postala očita) u tome od neprocjenjive koristi – kao i pomalo zaboravljeni turski dronovi Bayraktar, kao što se vidi na sljedećoj snimci. , prenosi index.hr