Od jutros eksplozija cijena na njemačkim benzinskim postajama

Od jutros eksplozija cijena na njemačkim benzinskim postajama

Cijene su na mnogim njemačkim benzinskim postajama danas bile znatno više.

Pokazuje to brza procjena cijena na gotovo 400 benzinskih postaja u Münchenu, Berlinu i Hamburgu između 6 i 6.30 sati u četvrtak, koju je provela Njemačka tiskovna agencija koristeći podatke o cijenama goriva ADAC-a, javlja Fenix magazin.

Premium benzin E10 koštao je u četvrtak ujutro više od 2 eura na većini ispitanih benzinskih postaja. U srijedu ujutro niti jedna ispitana benzinska postaja nije imala cijene iznad tog praga.

Dizel je, pak, već u srijedu na većini anketiranih benzinskih postaja koštao više od 2 eura. Cijena dizela u četvrtak je na većini benzinskih postaja bila znatno iznad 2,10 eura, ponegdje i više od 2,30 eura. Aritmetički gledano, cijena E10 mogla bi porasti za 17 centi kao rezultat ukidanja smanjenja poreza od 35 centi za dizel.

Međutim, cijene su već značajno porasle u posljednja dva tjedna. Uz to, i operateri benzinskih crpki kupovali su po sniženoj poreznoj stopi do srijede te su u početku mogli jeftinije prodavati benzin i dizel.

Dakle, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što ukidanje smanjenja poreza – poznatog i kao popust na spremnike – ostvari puni učinak na kupce.