Brnabić: Za Srbiju je Tajvan dio Kine, taj stav ne mijenjamo…

Brnabić: Za Srbiju je Tajvan dio Kine, taj stav ne mijenjamo…

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija podržava politiku “jedne Kine” i da Tajvan smatra sastavnim dijelom Kine.

“Taj stav se neće mijenjati”, rekla je Brnabić tijekom sastanka s kineskom veleposlanicom u Srbiji Chen Bo.

Kineska veleposlanica zahvalila je za dosljedan stav Srbije i podršku Kini po tom pitanju, priopćio je kabinet Brnabić.

Bo je dodala da Srbija i dalje može računati na kontinuiranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj te unaprjeđenje strategije u zelenom sektoru, sektoru energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku razvoja političkih i ekonomskih odnosa.

Brnabić je rekla da je robna razmjena između dvije zemlje u 2021. godini iznosila 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast izvoza Srbije za 157,7 posto. Za pet mjeseci ove godine razmjena je bila 2,62 milijarde dolara, što je za gotovo 40 posto više u odnosu na 2021. Rast je zabilježen i u izvozu, više od 76 posto, kao i uvozu, oko 32 posto.

Kako je rečeno, Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih vanjskotrgovinskih partnera Srbije. Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini, tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi eura, predočila je Brnabić.

Također, navela je da je zadovoljna zbog obnavljanja direktne aviolinije Beograd – Peking, ali i planiranih redovnih linija Air Srbije od kraja kolovoza., prenosi direktno.hr