Rusi stvaraju novu paradržavicu u Ukrajini: Uveli svoje medije i valutu pa najavili konačni cilj

Rusi stvaraju novu paradržavicu u Ukrajini: Uveli svoje medije i valutu pa najavili konačni cilj

Ruska je vojska Herson okupirala početkom ožujka, tjedan dana nakon početka invazije. Taj je grad prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusa

Od strane Kremlja postavljene vlasti u gradu Hersonu na jugu Ukrajinu, prvom gradu kojeg su Rusi zauzeli tijekom invazije na susjednu im zemlju koja je počela 24. veljače, kažu da planiraju od predsjednik Ruske Federacije Vladimira Putina zatražiti da formalno tu regiju pripoji Rusiji. Moskva je na to rekla da smatra da lokalno stanovništvo treba odlučivati o svojoj sudbini.

Ukrajina je nakon okupacije Hersona upozorila da Rusija u tom gradu planira organizirati referendum koji je Kijev okarakterizirao kao ilegalan i lažan, piše BBC.

Rusija je u Herson i druge dijelove Ukrajine koje je okupirala počela uvoditi rublju te vlastite medije i internetsku infrastrukturu.

Zašto se Rusija koncentrirala na Herson?

Ruska je vojska Herson okupirala početkom ožujka, tjedan dana nakon što je napala Ukrajinu. Taj je grad prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusa.

U Hersonu je prije ruske invazije živjelo 290 tisuća stanovnika, no bivši gradonačelnik kaže da je nakon invazije iz njega pobjeglo oko 40 posto stanovnika.

Ministarstvo obrane Velike Britanije kaže da je Herson zbog činjenice da preko rijeke Dnjepar na kojoj leži ima izlaz na Crno more ključan punkt na kopnenom mostu između Rusije i Krima koji Putin želi uspostaviti.

Što su Rusi promijenili u Hersonu?

Ruski vojni dužnosnici razvlastili su gradonačelnika Hersona čim su ga zauzeli. Ruska državna novinska agencija Ria napisala je da gradonačelnik Ihor Kolihajev “nije surađivao” s okupatorima te da je zato maknut sa svoje pozicije. Proruska administracija nakon toga je preuzela upravljanje na gradom i regijom oko njega.

Žiteljima grada onemogućen je pristup ukrajinskim televizijskim postajama, a telekomunikacijske tvrtke koje su im pružale usluge pristupa internetu zamijenjene su ruskim. Ukrajina kaže da Rusi žele da njihova propaganda bude jedini izvor informacija o situaciji u državi.

Nova regionalna vlast inicirala je prijelaz s ukrajinske grivnje na rusku rublju. Tranzicija koja bi trebala trajati četiri mjeseca počela je 1. svibnja, a ruske su vlasti zabranile dopremanje grivnje u banke.

Žitelji Hersona BBC-ju su rekli da ruske vlasti počele mirovine isplaćivati u rubljima.

Pokret otpora u gradu i dalje postoji iako nije velik. Neki građani tako sve rublje koje prime odmah promijene u grivnje.

Planira li Rusija u Hersonu organizirati referendum?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je žitelje Hersonske oblasti da Rusija u njoj planira organizirati “tzv. referendum” o odcjepljenju od Ukrajine i uspostavljanju “narodne republike”., prenosi jutarnji list