Ivana Petrović o sastanku čelnika Europske unije: “Politička potpora Ukrajini je neupitna, ali …”

Ivana Petrović o sastanku čelnika Europske unije: “Politička potpora Ukrajini je neupitna, ali …”

O ratu u Ukrajini se razgovara na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Parizu. Europski lideri okupili su se u dvorcu Versailles, a Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković. Neformalni sastanak analizirala je Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.


Rat u Ukrajini glavna je tema sastanka Europskog vijeća u Parizu. Razgovara se o jačanju europske obrane, raspodjeli opskrbe energentima i cijenama, kao i o ekonomskoj suradnji s Ukrajinom. Posebna je tema zahtjev te zemlje za primanje u Europsku uniju. Sastanak je uživo iz Versaillesa analizirala Ivana Petrović.

“Politička potpora Ukrajini je neupitna. Svi lideri zemalja članica dali su joj neupitnu potporu, ali su oko moguće kandidature podijeljeni. U europskoj pravnoj proceduri ne postoji način hitnog prijema u Europsku uniju”, rekla je Petrović.

“Ukrajina je podnijela zahtjev koji je proslijeđen Europskoj komisiji i ona bi trebala dati mišljenje koje je pozitivno ili negativno”, dodala je.

Također je rekla da riječ o kompliciranom procesu koji niti jedna zemlja ne može proći u kratkom roku. Što se tiče energetske ovisnosti o Rusiji, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV rekla je da je Rusija invazijom pokazala slabost Unije.

“Lideri smatraju da Europska unija mora moći odgovoriti ne samo na rat u Ukrajini, nego da mora moći odgovoriti i na sve buduće sukobe. U tom smislu me ne bi čudilo da se vojni proračun digne za čak tri posto”, rekla je.