HDZ bi konsenzus s deklaracijom o Ukrajini, ali tako da zaobiđe – Milanovića: ‘Namjera je da njegove riječi izgube na važnosti’

HDZ bi konsenzus s deklaracijom o Ukrajini, ali tako da zaobiđe – Milanovića: ‘Namjera je da njegove riječi izgube na važnosti’

Piše Dražen Ciglenečki

Nakon što im je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić prošli tjedan uručio nacrt prijedloga deklaracije o Ukrajini, koji bi trebao usvojiti Sabor, oporbene su stranke počele o njemu zauzimati stav. HDZ bi htio da se deklaracija, koja je izvorno ideja Hrvoja Zekanovića, izglasa što širim konsenzusom, s čime se u SDP-u slažu.

Ali, Predsjedništvo SDP-a smatra da bi dobro bilo da u tom suglasju, osim parlamentarnih stranaka, sudjeluje i predsjednik Zoran Milanović. Ova je tema bila u ponedjeljak na dnevnom redu sjednice Predsjedništva SDP-a i zaključeno je da, s obzirom na to da je riječ o području vanjske politike, o deklaraciji o Ukrajini treba, prije otvaranja rasprave u Saboru, tražiti mišljenje Vlade i predsjednika Republike. Javlja NOVI LIST

Predmet spora

Ustav, naime, definira da predsjednik Republike i Vlada »surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike«. U praksi su se, međutim, proteklih dvadesetak godina predsjednici i vlade, naročito ako su pripadali različitim političkim opcijama, nerijetko razilazili u vezi s pojedinim vanjskopolitičkim temama. Kod sadašnjeg predsjednika i Vlade upravo je Ukrajina, odnosno rusko-ukrajinska kriza, predmet spora. Iz Vlade i vodstva HDZ-a Milanovića su čak optužili da je, solirajući stajalištima o Ukrajini, izašao izvan svojih ustavnih okvira. »Ustav ga obvezuje na usuglašavanje, nije Milanović nikakav samostalan organ koji vodi vanjsku politiku«, upozorio je prije desetak dana Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica, saborski zastupnik HDZ-a. Predsjednik Republike, naravno, ne može zaustaviti ovu deklaraciju, njegove se eventualne primjedbe ne moraju uvažiti, ali SDP predlaže da ga se, kao i Vladu, ipak pita za mišljenje, kako bi na taj način u donošenje dokumenta kojim se izražava podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine bili uključeni svi bitni politički čimbenici.

Sandra Benčić, predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka, rekla nam je da je ta deklaracija prekrupno pitanje da bi ga se razmatralo samo na razini kluba i da će se o njoj prvo očitovati vodstvo Možemo!, što je trebalo biti sinoć. Međunarodni tajnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica kazao nam je da će ovih dana i njihovo Predsjedništvo raspravljati o prijedlogu Zekanovića i HDZ-a. Njemu, međutim, nije do kraja jasno što bi se uopće dobilo takvom deklaracijom.

– Nacrt što nam ga je dao HDZ vrlo je općenito sročen i temelji se na načelima koja nikome nisu sporna. Tako da to ne bi bila neka snažna poruka Hrvatskog sabora, ističe Bartulica.

Reformski napori

Njegova je procjena da HDZ želi okupiti sve parlamentarne stranke oko ove deklaracije kako bi se pokazalo da politika Vlade prema Ukrajini uživa opću podršku u zemlji i da samo Milanović odudara.

– Mislim da im je osnovna namjera učiniti da to što o Ukrajini govori predsjednik Republike izgubi na značaju. Hrvatska sigurno ne može utjecati na rješavanje ove međunarodne krize, rekao nam je Bartulica.

U nacrtu deklaracije koji je HDZ ponudio svim strankama podržavaju se, između ostalog, »reformski napori koje Ukrajina provodi u teškim okolnostima, osobito u području borbe protiv korupcije«. Bartulici je to najupečatljivija rečenica u ovom tekstu, budući da Hrvatska i sama ima velikih problema s korupcijom u državnoj administraciji.

Na ljestvici zemalja po indexu percepcije korupcije, Hrvatska ipak stoji bolje nego Ukrajina. Dok je Hrvatska na 63., Ukrajina je tek na 124. mjestu. Nedavno je predsjednik Milanović ustvrdio da je »Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu«.

Premijer Andrej Plenković se zbog te njegove izjave javno ispričao vlastima u Kijevu.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA