Neslužbeno: U Hrvatskoj gotovo 17.000 novih slučajeva zaraze COVID-om

Neslužbeno: U Hrvatskoj gotovo 17.000 novih slučajeva zaraze COVID-om

Prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj je u zadnja 24 sata potvrđenih gotovo 17.000 novih slučajeva zaraze COVID-om. PCR testom potvrđeno je 10.500 novozaraženih, a 6375 novih slučajeva zaraze utvrđeno je brzim antigenskim testovima (BAT). Javlja HRTV

Istarski stožer: Preminula 24-godišnja osoba zaražena koronom, radi se o nesretnom slučaju

U Istarskoj županiji potvrđeno je 256 novozaraženih osoba koronavirusom od 625 uzoraka briseva na COVID-19. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1998. godište), od posljedica nesretnog slučaja, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Liječnik o roditeljskom testiranju djece na COVID: “To je malo idealiziran pristup”

Liječnik obiteljske medicine dr. Milan Mazalin rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako problemi s brzim antigenskim testiranjima u ordinacijama obiteljske medicine još uvijek postoje. Komentirao je i ukidanje samoizolacije za djecu s negativnim brzim testom pri čemu bi testiranje trebali obaviti roditelji.

– To je jedan dosta sklizak teren. Osobno ne bih htio biti pesimističan, ali mislim da je to sustav koji će vrlo teško ili rekao bih – nikako zaživjeti. To je malo idealiziran pristup situaciji i rješenju. Ono je jedan od pokušaja da se nađe rješenje, jer djeca puno gube, ali treba se naći dobro rješenje. Sigurno su prvo mislili da se djeca testiraju kod obiteljskih liječnika, onda su shvatili da to postoji već kao parodija, pa je onda došla ideja – mogu roditelji, naglasio je dodavši kako je pitanje koliko su svi roditelji educirani za testiranje djece.

Kod kuće će ostajati samo zaraženi učenici

Među novozaraženima velik je broj učenika. Trenutačno ih je više od 13 600, a prema procjenama Ministarstva obrazovanja u samoizolaciji ih je oko 30 tisuća. Pozitivno je i oko dvije tisuće učitelja. Budući da je zbog toga sve teže organizirati nastavu – mijenjaju se pravila. Kod kuće će, kada se počne primjenjivati novi model – ostajati samo zaraženi. Dakle, ukida se samoizolacija, a uvodi se redovito brzo testiranje učenika.

COVID potvrde i pacijenti

Pojavile su se informacije da se od danas neće moći liječniku bez COVID potvrde i negativnog testa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objasnio je da se nova mjera ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini.  Prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, za HTV je objasnio kako će biti u bolnicama.

– Ništa se ne mijenja, svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koje ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati COVID potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente ništa se ne mijenja, pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu, dolaze kao i do sada, rekao je. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA