Uvodi novi način naplate odvoza otpada: Građani će plaćati fiksnu cijenu, kao u Švicarskoj

Uvodi novi način naplate odvoza otpada: Građani će plaćati fiksnu cijenu, kao u Švicarskoj

Prema riječima gradonačelnika, predviđene su i kazne za one koji bi u kontejnere i kante ubacivali neoznačene vrećice

U Zagrebu se uvodi novi model odvajanja i sakupljanja miješanog otpada za kućanstva, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naime, Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada, koja je upravo na javnom savjetovanju, a trebala bi stupiti na snagu u srpnju ove godine, predviđa se tzv. švicarski model naplate odlaganja otpada. Točnije, građani će sada plaćati fiksnu cijenu od 45 kuna mjesečno, bez obzira na to žive li u kući ili stanu, i varijabilni dio cijene koji ovisi o tome koliko otpada mjesečno kućanstva proizvedu., javlja jutarnji list

Varijabilni dio će se plaćati kroz službene standardizirane gradske vrećice. Tako će vrećica od 20 litara koštati 4 kune, a ona od 40 litara 8 kuna. Prodavale bi se u trgovinama.

Prema riječima gradonačelnika, predviđene su i kazne za one koji bi u kontejnere i kante ubacivali neoznačene vrećice. Pritom će kontejneri kod stambenih zgrada biti u vlasništvu pojedinog ulaza koji će sami kontrolirati da se model poštuje i da nitko osim stanara tamo ne odlaže svoj otpad.

– Odluka je ambiciozna i tražit će prilagodbu građana. Ali to nije nepoznato u drugim europskim gradovima pa nema razloga da se i kod nas to ne uvede – napomenuo je Tomašević.

– Ta odluka se donosi kako bi se Grad Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu u srpnju prošle godine i tu postoji određeni rok da se Grad Zagreb uskladi s tim zakonom. Mi smo se odlučili da, za razliku od svih drugih većih gradova, ne zadržimo isti sustav nego da uvedemo novi sustav naplate prema količini miješanog otpada koji će biti najpravedniji među svim većim gradovima u RH, rekao je zagrebački gradonačelnik.

image
FOTO: JUTARNJI LIST