Vrhunac širenja koronavirusa: “Moramo uskoro očekivati i 20.000 zaraženih”

Vrhunac širenja koronavirusa: “Moramo uskoro očekivati i 20.000 zaraženih”

I dalje smo na vrhuncu širenja zaraze koronavirusom. Prema posljednjim podacima, novozaraženih je 9157. Zabrinjava udio pozitivnih od 46 posto. S koronavirusom su preminule 23 osobe, pa je broj smrtnih slučajeva od početka epidemije premašio 13 tisuća. Na bolničkom liječenju je 1755 pacijenata, na respiratoru 216. Javlja HRTV

Burno u studiju Hrvatskog radija: Čestitam ministru, prekoračili smo broj umrlih u ratu

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog kako još nisu dobili upute vezano za veliko antigensko testiranje koje bi uskoro trebalo krenuti u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, dok je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić rekao kako će jasne upute vrlo brzo doći. Bressan je također prozvao ministra zdravstva Vilija Beroša “čestitavši” mu na upravljanju koronakrizom. – Kad gledamo predviđanja i WHO-a i pogledamo u konačnici kakve su brojke novozaraženih u nama susjednim i sličnim zemljama u ovim danima, jednostavno moramo očekivati da vrlo brzo, i sljedeći tjedan, dosegnemo 20.000 zaraženih ili možda još puno više od toga, upozorio je Miroslav Hanževački, ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad.

Podsjetimo, iako bi brzo antigensko testiranje trebalo pridonijeti boljoj kontroli zaraze, liječnici kažu da testove još nisu dobili, pa od testiranja u njihovim ordinacijama ni jučer nije bilo ništa. Liječnici, poručili su, čekaju naputke ministarstva, za koje je ministar Beroš jučer rekao kako je složen dopis prema svim primarcima koji će detaljnije objasniti njihovu ulogu u svemu. Testiranje bi trebalo početi idućeg tjedna jer je potrebna i administrativna operacionalizacija. Liječnike moli da testiraju svoje osiguranike, sve će im, kaže, biti plaćeno. Iako, nasreću, omicron ne izaziva težu kliničku sliku i ne puni bolnice, očekuje se porast broja zaraženih, a cijepljenje ne napreduje. Jer od koronavirusa ili s njim u Hrvatskoj je preminulo 13.006 osoba.

Koji je najbolji put za Hrvatsku?

Rekordni su brojevi novozaraženih u petom valu pandemije u Hrvatskoj, na testiranje se čeka danima. Je li rješenje u brzim antigenskim testovima u ordinacijama primarne medicine? Obiteljski liječnici ogorčeno negoduju, ministar Beroš poručuje: u ratu smo s virusom, a ne s liječnicima. Diljem Europske unije oprečne strategije u suzbijanju pandemije, koji je najbolji put za Hrvatsku? O tome je sinoć bilo riječi u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA