Prve pukotine u koaliciji ! Gotovac o Tomaševiću: Politički, njegove su najave sarkastične i karikaturne..

Prve pukotine u koaliciji ! Gotovac o Tomaševiću: Politički, njegove su najave sarkastične i karikaturne..

Sedamsto je radnika viška u zagrebačkom Holdingu, a stotinjak ih je na rukovodećim mjestima. Prekobrojnih je najviše u administraciji. Moguće je da se nekomu s rukovodeće pozicije ponudi i mjesto radnika Čistoće, jučer je rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Predsjednik gradske organizacije SDP-a, Viktor Gotovac, gostujući u Studiju 4, govorio je o jučerašnjoj Tomaševićevoj izjavi o sedamstotinjak radnika koji su višak.

– Sjeo sam i pogledao Kolektivni ugovor i tamo stoji da se svakome mora ponuditi radno mjesto, ako takvo postoji. Da biste zadovoljili proceduru, ovakav je pristup očigledno pravno bolji nego ne učiniti ga. Politički, izgleda pomalo sarkastičan, izgleda karikaturno. Što se tiče forme, onda se držimo prava. Bitno je biti pravan i stručan u svakom postupku, pogotovo kada govorimo o sudbinama radnika, ističe.

Ocijenio je i prvih pola godine nove gradske vlasti i suradnji SDP-a s Možemo na razini grada Zagreba.

– Sada smo “na poluvremenu” utakmice. Neke smo promijenili igrače, ja sam nov, pa ćemo vjerojatno se dogovoriti o nekakvoj strategiji “u poluvremenu”. Razgovarat ćemo “s trenerom” pa se nadamo da ćemo na kraju utakmice imati pobjedu.

Put mora počivati na suradnji, razgovoru i međusobnom uvažavanju, ističe Gotovac.

– Mi u SDP-u nećemo postavljati uvjete, već ćemo inzistirati na rezultatima, nakon godina zapostavljanja građana, da građani vide da se nešto u ovom gradu promijenilo.

Za SDP je zagrebačka žičara nužnost.

– Ali što ćemo s njom? Ona ima kapacitet 10 tisuća koje može prevesti u šest sati. Što ćemo mi tim ljudima koji će se skupiti subotom ili nedjeljom, ponuditi? Postavlja se pitanje zbrinjavanja otpada. Mnogo je pitanja, želimo se posvetiti rezultatima, a ne uvjetima.

O mjeri roditelj-odgojitelj kaže da je populistička i promašena.

– Svi koji žele na njoj skupiti par bodova, oni kao i u mnogo drugih stvari, oni bi se zapravo željeli “i na mrtvome najesti”. Željeli bi u situaciji koja je teška ušićariti nešto.

Postavlja se pitanje kako osigurati da djeca dobiju mjesto u vrtiću.

– Roditelji i djeca su na neki način žrtve i ove mjere i ove odluke. Ne smijemo poentirati na davanju ili ukidanju. Građani se moraju osjećati dobrodošli i da njihova djeca imaju perspektivu. Možda sva djeca neće moći dobiti mjesta u vrtiću.

Na pitanje kako riješiti pitanje viška zaposlenih u gradskoj administraciji i Holdingu.

– To se ne može riješiti preko noći, možda bi trebalo primijeniti model da za dvije osobe koje napuste radna mjesta, zaposli se jedno osoba, a da se sve to riješava kroz dulje razdoblje. Treba gledati da se povuku potezi, a da se to ne vrati kroz sudske procese. Vidjeli smo puno takvih situacija u državnim i javnim službama, dodaje Gotovac, piše HRT.