Tromi, spori, bez kondicije

Tromi, spori, bez kondicije

PROFESORI TZK-A TESTIRALI SREDNJOŠKOLCE. Javlja danas GLAS SLAVONIJE.

Polovina testiranih učenika ne trenira i ne bavi se nikakvom rekreacijom

Dobro je poznato da je pandemija koronavirusa, posebice lockdown koji je vrijedio neko vrijeme, ostavila traga na tjelesnoj spremi građana, a to nije zaobišlo ni mlade. Zatvoreni u kući i prikovani uz računala, mnogi su mladi odustali od treniranja i rekreacije, što su u svojem istraživanju dokazala četiri profesora tjelesne i zdravstvene kulture: Daliborka Lesar iz Ugostiteljsko-turističke škole, Diana Trišler i Šimun Vasilj iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića te Anđelko Šimić iz Medicinske škole. Kako dijele istu sportsku dvoranu, imali su mogućnost testirati kondicijsko stanje učenika (njih 512) na istome mjestu. Testiranjem trčanja triju skupina učenika – onih koji treniraju, onih koji više ne treniraju i onih koji nikada nisu trenirali – došli su do poražavajućih rezultata. Skupina učenika koji treniraju u određenom je vremenu prešla 8900, a skupina učenika koji nikada nisu trenirali samo 7520 metara!

Traže treći sat

– Dokazali smo da je utjecaj pasivnog načina života u pretodne dvije godine imao loš utjecaj na učenike. Osim demotivacije tu je i njihova bezvoljnost, pasivnost i nezainteresiranost. Zamijetili smo također da kod visoke razine kondicije nakon kraće ili duže stanke kondicija opada. To ne iznenađuje, jer sportski klubovi nisu bili aktivni, učenici su bili prisiljeni sjediti po nekoliko sati za računalom i trening im je doslovno postao nebitan – zaključila je profesorica Lesar, naglasivši kako se profesori tjelesne i zdravstvene kulture već duže vrijeme bore za treći sat toga predmeta tjedno, što bi učenicima puno značilo.

Naime, iako se čini da dodatnih 45 minuta ne bi popravilo situaciju, prof. Šimić ističe kako je tjelesna i zdravstvena kultura organizirana uglavnom kao blok-sat, odnosno provodi se u jednome danu. Mišljenja je da bi s dodatnim satom trebalo rasporediti predmet na različite dane, jer učenici koji se sportom uopće ne bave preostalih šest dana u tjednu, nakon dana u kojem imaju tjelesnu i zdravstvenu kulturu, provode potpuno pasivno. Više na LINKU

DEMOS MEDIA