U Dalmaciji preko 1000 udara munja u dva sata! Moguće su bujice, tuče i jako nevrijeme

U Dalmaciji preko 1000 udara munja u dva sata! Moguće su bujice, tuče i jako nevrijeme

Piše 24sata

DHMZ je za četvrtak izdao narančasto i crveno upozorenje za velik dio Jadrana.

U noći s utorka na srijedu nad sjevernom Italijom formirao se sekundarni ciklonalni centar koji je tijekom noći sve naglašenije djelovao na vrijeme na Jadranu.

Jugo je obilježilo utorak, a ponegdje je bilo olujnih udara. Primjerice, u Zadru su izmjereni udari do 72 km/h, Splitu 68 km/h, Hvaru i Šibeniku 65 km/h Do 1 sat iza ponoći obilne oborine pale su na sjeveru Dalmacije. Prema podacima mreže Pljusak.com, 64 litre po kvadratnom metru pale su u Starigradu Paklenici. Pag je dobio 38, Sveti Rok 36, Crni vrh 28 itd.

Sredinom noći grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je okolicu Biograda na Moru i Dugog otoka. Dio istog grmljavinskog sustava zahvatio je i Ravna kotare. Detektirano je preko 1000 električnih pražnjenja iz oblaka u 120 minuta. Neverini su se potom nastavili kretati put jugoistoka, donosi Dalmacija danas

Posebno upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno upozorenje.

– Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Više detalja potražiote na LINKU

DEMOS MEDIA