Gorak okus nakon Glavnog odbora SDP-a: ‘Pa nismo mi JNA da provodimo čistke po diktatu‘

Gorak okus nakon Glavnog odbora SDP-a: ‘Pa nismo mi JNA da provodimo čistke po diktatu‘

“Naravno da članovi, zastupnici i vijećnici trebaju poštivati odluke tijela stranke. Ali ovdje se ne radi o tome”

Davorko Vidović komentirao je zaključke Glavnog odbora. On još uvijek krizu u SDP-u vidi kao privremeno stanje i ima vjeru da većina članstva ne stoji iza ovakvih poteza vodstva koje je uzurpiralo stranku. “Glavni odbor otvorio je raspravu o pravilima propisana u Statutu koja ne smiju biti sporna ni za koga”. Doznaje Jutarnji list

“Naravno da članovi, zastupnici i vijećnici trebaju poštivati odluke tijela stranke. Ali ovdje se ne radi o tome, o pridržavanju političkih odluka i smjera, nego od zahtjevu da se šefu stranke daje bespogovorno dozvola da provodi čistku. To je gotovo perverzno fiškalsko tumačenje koje izokreće smisao demokratskog odlučivanja”, rekao je Vidović i nadodao:

“Na djelu je autoritarna svijest. Nije ništa novo. Fromm ju je lijepo opisao u ‘Bjekstvu od slobode’. Biti slobodan znači preuzeti odgovornost. Ovaj potez šefa stranke to nije. Ti zaključci su u ovoj ekstremnoj situaciji sakrili smisao pripadnosti stranci, a to je da je služenje općem interesu iznad privatnih interesa i odluka šefa”, rekao je.

Zastupnik Matko Kuzmanić rekao je da “Ova sjednica ostavlja gorak okus u ustima”.

“Odgovornost u politici je ključna i, za razliku od pobjede i poraza, ne može se dijeliti. A meni se čini kao da je predsjednik stranke ovom odlukom želio izbjeći odgovornost i prebaciti je na Glavni odbor”, rekao je Kuzmanić.

“Nikad nije lako biti manjina, za to treba hrabrosti. Ja iza svojih osobnih odluka stojim, nikad nisam radio protiv SDP-a, a to neću raditi ni u budućnosti, čak i ako će me moj stav koštati članstva. Pa nije SDP JNA, ne mogu pristajati na ad hominem čistke po diktatu”, kaže.

Vesna Nađ navodi da se ne osjeća loše kao bivša članica SDP-a.

“To me vjerojatno čeka idući tjedan. Sve ide u tom smjeru. Jer nema šanse da se predomislim”, rekla je Nađ.